Lekić: Lajčak dao izjave o pitanjima u crnogorskoj instituciji tajnih službi, a nijednu o pokušaju ustavnog puča

"Teško je povjerovati da bi neko javno privržen načelima demokratije, odgovoran, kompetentan, nepristrasan, dobronamjeran prema Crnoj Gori - što sve zajedno jeste Evropska unija u našoj percepciji - podržao poteze svojstvene više ustavnoj monarhiji nego ustavnoj demokratiji"

5520 pregleda 9 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je da to što je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak prije nekoliko dana u Crnoj Gori kao učesnik skupa u organizaciji Atlanskog saveza u Crnoj Gori, dao više izjava dominantno usmjerenih ka kadrovskim pitanjima u crnogorskoj instituciji tajnih službi, a nijednu o mogućem i tako vidljivom ustavnom puču u pokušaju u Crnoj Gori - ne znači da je u oba slučaja ovlašćeno izražavao političku poziciju Evropske unije (EU).

"Teško je povjerovati da bi neko javno privržen načelima demokratije, odgovoran, kompetentan, nepristrasan, dobronamjeran prema Crnoj Gori - što sve zajedno jeste Evropska unija u našoj percepciji - podržao poteze svojstvene više ustavnoj monarhiji nego ustavnoj demokratiji. To što je slovački političar, trenutno sa određenim zaduženjima u EU, prije svega u vezi sa političkim dijalogom izmedju Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, prije nekoliko dana u našoj zemlji kao učesnik skupa u organizaciji i Atlanskog saveza u Crnoj Gori, dao više izjava dominantno usmjerenih ka kadrovskim pitanjima u crnogorskoj instituciji tajnih službi, a nijednu o mogućem i tako vidljivom ustavnom puču u pokušaju u Crnoj Gori - ne znači da je u oba slučaja ovlašćeno izražavao političku poziciju Evropske unije", istakao je Lekić, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Demosa.

On je dodao da je Lajčak sa dosta upozoravajućim tonom govorio i o raspoloženjima u zapadnom prijestonicama prema Crnoj Gori u kontekstu teme kadrova u crnogorskim obavještajnim službama - što takođe nije lako razumjeti kao usaglašenu i zadatu poruku iz " zapadnih prijestonica".

"Takođe, utisak o izdavanju nekog oblika ovjerenih potvrda, zapravo svjedočanstava, takođe apodiktičkim tonom ko može, a ko ne može biti član vlade u jednoj suverenoj zemlji, i to na bazi izbornih rezultata - ne zvuči prihvatljivo, niti smo takve tvrdnje još čuli iz zvanične Evropske unije", poručio je Lekić.

Predsjednik Demosa je kazao da Lajčak ima pravo i na sopstvena mišljenja, eventualno i na bazi ličnih impresija i afiniteta u crnogorskom političkom spektru.

"Iako je takva praksa prilično rijetka u diplomatiji, ona se eventualno može razumjeti, uz obavezu da se jasno saopšti kada se o osjetljivom političkim prilikama govori u lično ime ili ovlašćeno u ime usaglašenih stavova Evropske unije. Uzgred, dobro bi bilo, pa i ljubazno, da nas niko ne potcjenjuje na planu poznavanja međunarodnih pravila, makar ovdje u suverenoj državi bile prisutne i svijesti protektoratskih inspiracija i prakse, a vrlo vidljivo kod korumpiranih političkih snaga - da nećemo znati da uočimo karaktere i pozadine poruka koje nam se šalju", poručio je Lekić.

On je neveo da se očekuje stav u nekom obliku EU povodom pokušaja zaustavljanja političkog procesa koji se bazira na univerzalnim principima demokratije.

"Zapravo, očekuje se stav za afirmaciju demokratije i ustavno - pravne države kao suštinskih vrijednosti EU. Konačno, očekuje se stav koji važi u demokratskim zemljama, članicama Evropske unije", kazao je Lekić.

Rekao je i da mu je žao mi je što nije imao priliku, pa i u svojstvu predsjednika Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, da saopšti stavove o aktuelnim temema na pomenutoj konferenciji u Budvi.

"Uzgred , nemoguće je ne primjetiti da su na istom skupu dominantan sastav činili politički subjekti koji su odgovorni za višedecenijsko i sistematsko pretvaranje crnogorskog društva u stanje endemske korupcije, kako je ono nazvano od strane visokih međunarodnih adresa. Izložene poglede i stavove saopštavam kao građanin, poslanik i sticajem okolnosti - kandidat za mandatara na osnovu javno saopštene odluke parlamentarne većine. Činjenica koja me, ako smijem reći, ne čini srećnim, imajući u vidu osjećaj odgovornosti pred mogućim i nemogućim zadacima, sve to u realnom stanju crnogorskog društava. Sasvim izvjesno ne zavidim onima, a izgleda nije ih malo, koji velikom voljom i srećom teže visokim drzavnim funkcijama, pritom skloni da ličnu promociju doživljavaju kao nultu tačku istorije, poslije koje kreće i opšta sreća", kazao je Lekić.

On je rekao da s druge strane, osjeća i odgovornost prema konsenzusu u parlamentarnoj i izbornoj većini koji se stvorio oko njegovog imena.

"Zato sam dužan da angažovano, nadam se i s mjerom i argumentima, a sasvim sigurno s ciljem demokratskog stabilizovanja više nego uzburkanih prilika u zemlji kao i postizanja neophodnog jedinstva zemlje oko temeljnih vrijednosti - zastupam javne stavove. Razumije se, i oko neočekivanog pitanja - da li će u zemlji uzurpacijom predsjednika države pobijediti načela ustavne monarhije ili ona ustavno, demokratsko, republikanskog karaktera, kako se definiše crnogorska država u svom Ustavu", kazao je Lekić.

On je poručio da je na interesovanje medija o eventualnom stavu EU povodom ustavne krize, nastale pokušajem sprečavanja predsjednika države da se formira vlada na demokratskim principima od strane izabrane parlamentarne većine, saopštio svoje mišljenje koje je dato u videu ispod.

Bonus video: