Do četvrtka da se dogovore za izbor sudija Ustavnog suda

“Stav kolegijuma je bio da se danas ne glasa nego da se u narednim danima pokuša postići politički dogovor”, rekao je predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković

12829 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić dala je pauzu tog radnog tijela do četvrtka, kako bi u međuvremenu predstavnici političkih partija finalizovali politički dogovor o postizanju potrebne većine za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Sudije Ustavnog suda se u Parlamentu biraju dvotrećinskom, odnosno, tropetinskom većinom u drugom krugu glasanja.

Odbor je danas trebalo da utvrdi predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore po javnom pozivu od 1. avgusta 2022. godine i uputi ga plenumu, koji bira sudije.

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je rekao da je na kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović, koji je održan u petak, dogovoreno da se pokuša postići forma političkog dijaloga kako bi došlo do izbora sudija US.

“Stav kolegijuma je bio da se danas ne glasa nego da se u narednim danima pokuša postići politički dogovor”.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je rekao da treba dati šansu dijalogu, te da ako danas nema jasnog dogovora da se sudije izaberu dvotrećinskom većinom na plenumu, predlaže pauzu od dan ili dva kako bi politički akteri pokušali da se dogovore oko izbora sudija US.

Ako postoji većina koja će na plenumu dobiti dvotrećinsku podršku, istakao je da će Demokrate učestvovati u tom procesu, jer ne žele da budu kočnica na putu ka EU.

Andrija Popović (LP) je rekao da bi danas mogao biti značajan dan za ozdravljenje ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

Istakao je da nema ništa protiv da se sjednica odloži, ali, kako bi skinuli odgovornost sa Ustavnog odbora, predložio je da glasaju pozitivno za sve kandidate koji ispunjavaju uslove, njih 17.

“Neka idu prema plenumu. Tako ćemo dati šansu partijama da se dogovore ko su kandidati koji mogu dobiti dvotrećinsku većinu”.

Poslanik DF-a Milun Zogović rekao je da izražavaju spremnost da se u svakom trenutku izjasne o kandidatima, navodeći da je Popovićev predlog tehnički neizvodljiv.

“Spremni smo i mi da damo šansu dijalogu i dodatnim konsultacijama”, rekao je Zogović.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović je rekao da se sa odbora mora izaći sa listom od četiri kandidata koliko se traži, navodeći da politički dijalog treba da bude što prije.

Suada Zoronjić (URA) je kazala da će biti konstruktivni za svaku saradnju.

“Glasaćemo za sva četiri kandidata, a za svaki smo dogovor”, kazala je Zoronjić.

Predsjednica odbora Simonida Kordić je kazala da postoji unisonost svih klubova, “što je u načelu dobro”. Govoreći o Popovićevom predlogu, istakla je da moraju predložiti broj kandidata koliko je konkursom traženo.

“Obaviještena sam da ne postoji finalizovana saglasnost za izbor četiri sudije i da je potreban dodatni period da bi se usaglasili. Izbori će biti upitni ako nemamo Ustavni sud...Da bismo omogućili da se ostavi prostor za dodatne razgovore, a i da bi bili u rokovima, daću pauzu za rad odbora”.

Na javni poziv za izbor četiri sudije Ustavnog suda prijavili su se Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić.

Ustavni sud je od 13.septembra ostao bez kvoruma za odlučivanje, nakon što je sudija Miodrag Iličković stekao uslove za starosnu penziju.

Bonus video: