Đukanović: Na izborima reći "ne" izdaji Crne Gore

Nosilac liste Dušan Raičević je istakao da je uvjeren u pobjedu 23. oktobra

9470 pregleda 49 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je da se na predstojećim lokalnim izborima mora reći "ne" i "zauvijek 'ne' izdaji Crne Gore".

Lista "Prava stvar, Zajedno Bar", koju čine DPS, Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija, predstaljena je juče u Starom Baru

"Na pobjedničkoj listi nalaze se istaknuta imena Bara iz oblasti kulture, nauke, sporta, privrede… Mladi ljudi sjajne energije i iskusna lica koja svojim znanjem i ugledom predstavljaju najkvalitetniji kadrovski potencijal Bara", saopšteno je iz DPS-a.

Đukanović je istakao značaj predstojećih izbora i rekao da, na osnovu tridesetogodišnjeg iskustva bavljenja državnom politikom, zna da su građani Crne Gore pametno odlučivali "kad god je bilo kritično".

“Pametno su odlučili devedesete godine da sačuvamo mir i da učvrstimo međuetnički sklad. Pametno su odlučili da ne uđemo u rat 1999. godine. Pametno su odlučili da napravimo među korak sa Srbijom kroz Beogradski sporazum kad je trebalo sačekati da zrene svijest unutar Crne Gore da dođemo do pobjede na referendumu. Pametno su odlučili na referendumu, pametno su odlučili što su nas podržali da postanemo članica NATO”, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a je, kako je saopšteno, podsjetio na "vrlo vrijedne investicije" ostvarene u prethodnom perodu i kazao da su to uspješni rezultati koji su bili preporuka i zahvaljujući kojima se u kontinuitetu trideset godina dobijalo povjerenje crnogorske političke javnosti.

“Provučen je pomorski kabal vrijedan milijardu eura prema Italiji, napravljena je prva dionica auto-puta vrijedna milijardu, napravljen je Portonovi vrijedan milijardu, napravljen je Porto Montenegro oko 700 miliona, itd… Ove cifre bile bi impresivne za bilo koju razvijenu evropsku zemlju a kamoli za malu i još uvijek nerazvijenu balkansku Crnu Goru. Danas kada se nalazimo uoči lokalnih izbora u 14 lokalnih zajednica, htjeli - ne htjeli moramo vidjeti jasno izoštrenu sliku između učinaka dvije politike koje obitavaju paralelno u Crnoj Gori. Dakle, naspram ovih naših rezultata koje sam pomenuo i naspram ne manje vrijednog rezultata što smo ove dvije godine kao opozicija sačuvali građansku, sekularnu i evropsku Crnu Goru uprkos atacima sa svih strana i najtežem ataku od strane nesrećnih crnogorskih vlada, dvije godine kasnije nakon promjene vlasti nalazimo se u situaciji u kojoj je primjetna opšta devastacija”, kazao je Đukanović.

Naveo je da je, finansijski gledano, Crna Gora danas pred bankrotom.

"Dakle, pretpostavljam da ste kao i ja, vidjeli da je projekcija nakon dodatnog zaduženja koje planiraju u ovoj godini od 350 miliona, da se sljedeće godine zaduže za 650 miliona, 2024. za 700 miliona i 2025. za milijardu”, kazao je Đukanović i konstatovao da to ne može da istrpi ni mnogo veća zemlja, ni mnogo razvijenija ekonomija nego što je Crna Gora.

“Ono što je katastrofalno iz ovogodišnjeg iskustva, da nijedan cent odatle ne ide u razvojne projekte, sve to ide u golu potrošnju bez ikakvog odgovora kako će se ta zaduženja vraćati. Jedini realan politički zaključak je da to radi neko ko je apsolutno neodgovoran, u što manje vjerujem ili neko ko to radi sa lošom namjerom prema našoj državi, da je baci na koljena da bi se pokazalo da je finansijski nesposobna da servisira svoje obaveze i da bi se kao alternativni predlog plasiralo javnosti da je zapravo jedini izlaz da se Crna Gora odrekne svoje državnosti, da se odrekne svoje državne kuće i da se vrati u zagrljaj 'velike' Srbije”.

Za takve ekonomske efekte naveo je, kako je saopšteno, "brojne argumente i primjere" i rekao da uništeno "sve što je bilo vrijedno na crnogorskoj ekonomskoj mapi".

“Od Montenegro Airlinesa do Amana na Svetom Stefanu, do zatvorene proizvodnje u Kombinatu aluminijuma kao našem najvećem izvozniku, do zatvorene proizvodnje u Željezari, do zatvorene proizvodnje Novog duvanskog kombinata, do prekinute svake investicije, a posebno onih vrijednih na kojima smo prethodnih godina radili na sjeveru, sa namjerom da iskoristimo potencijale sjevera, da ga izvučemo iz zaostalosti da kompletiramo crnogorsku turističku ponudu, da naš turizam ne bude sezonskog karaktera nego da bude cjelogodišnji turizam. Dakle, kada pogledate institucije, nema jedne institucije koja funkcioniše”, rekao je predsjednik DPS-a.

Đukanović je zaključio "da smo se u ove dvije godine suočili sa brutalnom izdajom", te "brutalnom prodajom" državnih interesa Crne Gore i poručio da "moramo na izborima da kažemo 'Ne', i zauvijek 'ne', izdaji Crne Gore".

Nosilac liste Dušan Raičević je istakao da je uvjeren u pobjedu 23. oktobra, jer na to, kako je naveo, ukazuje i odnos prema građanima u prethodnom četvorogodišnjem periodu kroz "najuspješnije realizovani izborni program" do sada, od preko 93 odsto, u kojem je, između ostalog, bilo "ključnih projekata od značaja" za sveukupan razvoj Bara.

Raičević
Raičevićfoto: DPS

Na predstavljanju liste govorili su i kandidati za odbornike, Mladen Đuričić, Vladimir Božović, Marija Markoč, Vesna Drašković, Ammar Borančić, kao i sportisti Tanja Bokan i Almir Cecunjanin.

Bonus video: