Ženski klub Skupštine: Vratiti na doradu liste na kojima nema dovoljno žena

U Ženskom klubu crnogorskog parlamenta smatraju da treba tražiti krivičnu odgovornost predsjednika i članova izbornih komisija

8034 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore saopšteno je kako očekuju da Državna izborna komisija vrati na doradu izborne liste na kojima nema dovoljno žena.

U reagovanju navode da se radi o skandaloznom kršenju prava manje zastupljenog pola.

"Saznanje da je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je njihov Analitički tim, nakon detaljnog pregleda zbirnih izbornih lista, utvrdio da su opštinske izborne komisije (OIK) u Kolašinu, Žabljaku, Bijelom Polju, Plužinama i Baru nezakonito proglasile čak 13 izbornih lista nas navodi da se u Crnoj Gori ne teži afirmaciji rodne ravnopravnosti. U najvećem broju slučajeva, kako su utvrdili, kršenja se odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola, i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a)", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je ovakav postupak skandalozan i protivzakonit, kao i da treba tražiti krivičnu odgovornost predsjednika i članova izbornih komisija.

"Jedna od aktivnosti, predviđenih programom rada Ženskog kluba, jeste i veći broj žena u organima odlučivanja i pomjeranje granične kvote od 30% učešća žena na izbornim listama. Ženski klub apeluje i upozorava da se vodi računa o rodnoj izbalansiranosti i da se ne dozvoli rodni disbalans. Ne dozvolimo da bude manje od trideset posto pripadnica manje zastupljenog pola", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: