Konjević: Negativan izvještaj EK rezultat pogrešnih prioriteta Vlade

"Nemamo ni Sudski savjet, ni Ustavni sud, ni Vrhovnog državnog tužioca, iako je premijer objašanjavao da će načinom na koji je postavio prioritete, mimo onoga što je bio politički dogovor upravo dobiti ovo o čemu govorim. Nijesmo dobili ništa", istakao je Konjević

5977 pregleda 29 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je "izrazito negativan" Godišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu rezultat "pogrešnih prioriteta Vlade" na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, koji nisu podržali jasno definisanu evropsku agendu i koji su proizveli "duboku političku i ozbiljnu institucionalnu krizu".

“Dakle, nemamo ni Sudski savjet, ni Ustavni sud, ni Vrhovnog državnog tužioca, iako je premijer objašanjavao da će načinom na koji je postavio prioritete, mimo onoga što je bio politički dogovor upravo dobiti ovo o čemu govorim. Nijesmo dobili ništa“, kazao je Konjević, koji boravi u Briselu na sastanku ministara odbrane država članica NATO-a.

Konjević je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ističući da je epilog pogrešnih prioriteta duboka politička i ozbiljna institucionalna kriza, rekao da "u izvedenom smislu" Izvještaj EK šalje jednu suštinsku poruku: „Ova politička i institucionalna kriza mora se što prije rješavati. Ona se ne može u ovoj fazi drugačije riješiti osim da vratimo mandat građanima i odemo na izbore što je moguće prije“.

Potpredsjednik Vlade je rekao i da je država "u junu/julu mjesecu bila upozorena da će dobiti negativan izvještaj ako ne postavi prioritete na adekvatan način".

„Umjesto da se okrenemo potpuno ka evropskoj agendi, ka obavezama koje su bile pred nama, obavezama koje smo znali, obavezama koje smo mogli da ispunimo ... otišli smo ka jednom drugom smjeru i rekao bih da je ovaj izvještaj potpuni fijasko onih prioriteta, opredjeljenja i javno saopštenih stavova koje je imao predsjednik Vlade“, rekao je Konjević.

U jednom trenutku smo, kako je kazao, imali Vladu koja je imala podršku 46 poslanika, a za rješavanje nekoliko vitalnih pitanja, koja bi omogućila nastavak evropskog puta i dobijanje privremenih mjerila "bilo nam je potrebno 49 poslanika, što smo definitivno mogli da dobijemo".

Bonus video: