Vučinić: EK poštuje suverenitet Crne Gore i ne želi uticati na to kada će biti izbori

"I da ostavlja političkoj eliti i prije svega izbornoj većini da dođe do dogovora, čiji bi rezultat bio stabilna politička vlada i većina koja će odgovoriti na izazove sa kojima se susrijeće državni aparat", saopštio je Vučinić

5458 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Predsjednik Radničke partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Maksim Vučinić kazao je da se jasno može zaključiti da Evropska komisija poštuje suverenitet Crne Gore.

Vučinić boravi u radnoj posjeti Evropskom parlamentu gdje je prisustvovao predstavljanju izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

"I da ostavlja političkoj eliti i prije svega izbornoj većini da dođe do dogovora, čiji bi rezultat bio stabilna politička vlada i većina koja će odgovoriti na izazove sa kojima se susrijeće državni aparat", saopštio je Vučinić.

U saopštenju Radničke partije se navodi da se Vučinić tokom boravka u Briselu susreo sa Evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji je kazao da nije na Evropskoj komisiji da daje savjete kada će biti parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

"To je svakako odgovornost cijele političke klase i svih institucija Crne Gore, da li će iznjedriti stabilnu vladu“, naveo je Varhelji.

Takođe je naglasio da je ključna obaveza Crne Gore Crne Gore da jača vladavinu prava, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, koja se tiču jačanja slobode medija i depolitizaciju institucija.

"Evropski komesar je dodao da ne misli da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom negativno uticalo na ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore ka EU već da rješavanje tog pitanja može dovesti do jače stabilnosti i da se dalje treba koncentrisati na pitanja kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja, sloboda medija, funkcionalnost pravosuđa, funskionalna javna uprava za sprovođenje javne reforme", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je Varhelji poručio da je pozitivno što je Crna Gora usklađena sa politikom EU, te pokazuje da je pouzdan partner.

Bonus video: