Ivanović za "Vijesti": Budvi treba plan razvoja

”Pokretanje procedure za izradu strateškog plana Opštine bilo bi prvo šta bih uradio”, kaže nosilac liste GP URA

5809 pregleda 8 komentar(a)
Razvijati zelenu ekonomiju: Ivanović, Foto: Vuk Lajović
Razvijati zelenu ekonomiju: Ivanović, Foto: Vuk Lajović

Nosilac liste Građanskog pokreta URA “Može Budva, može Crna Gora” Ivan Ivanović poručio je da bi pokretanje procedure za izradu strateškog plana Opštine Budva, bilo prvo šta bi uradio kao predsjednik te opštine.

Podsjetio je da je prethodni strateški plan istekao 2019. godine i već pune tri godine Budva nema jasan pravac razvoja.

”U takvom ambijentu, ne mogu se donositi valjane i na činjenicama zasnovane odluke, što vrlo često vodi do čistog populističkog upravljanja opštinom i njenim resursima. Usljed takvih okolnosti, usredsredio bih se na kratkoročne ciljeve koji mogu proizvesti novu vrijednost, poput konačnog popisa opštinske imovine, koja makar i kratkoročno može biti stavljena u funkciju kreiranja socijalnog fonda iz kojeg bi se finansirala rješavanja stambenih pitanja najosjetljivijih socijalnih grupa, poput mladih bračnih parova, samohranih roditelja, starijih i penzionera, korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice”, rekao je Ivanović za “Vijesti”.

On je naveo da su problemi koji otežavaju svakodnevni život građana Budve plavljenje atmosferskih kanala, uski trotoari, neprilagođeni osobe sa invaliditetom (OSI), nedostatak parking prostora, prebukirane obrazovne ustanove i saobraćaj u kontakt zoni Starog grada i očuvanje komunalnog reda.

Smatra da bi se uvođenjem modernih tehnoloških rješenja, poput električnih mini automobila, riješio problem nabavke, a otvaranjem alternativne rute za pristup vozilima hitne pomoći, policije i vatrogasne preko postojećeg parking omogućilo bi se brže i jednostavnije kretanje uz što manje remećenje pješačke rute.

On tvrdi, kako je naveo, da je”pljačkaška privatizacija” ambijentalno, urbanistički i kulturno osiromašila razvojne potencijale, te su se rijetke zelene oaze pretvarale u prenatrpane betonske komplekse poput Zavale, divlju gradnju poput one na Ostrvu Svetog Nikola ili neambijentalne gromade poput “Avale”.

Budvi je, smatra on, potrebno očuvanje zelenih orijentira i ambijentalnih cjelina, poput zgrade i prostora oko zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB), valorizacija potencijala ostrva Sveti Nikola uz odgovoran odnos prema prirodnom rezervatu koji ovaj prostor predstavlja.

”Bilo bi značajno vratiti u vlasništvo opštine Citadelu i početi izgradnju jednog Kulturnog centra na prostoru koji su poklonili Tomo i Stana Luketić. Sveti Stefan treba vratiti u vlasništvo države, a u cilju održivog upravljanja ovim resursom potrebno ga je otvoriti što prije i pronaći način da se započeta arbitraža okonča sa što manje posljedica i po Sveti Stefan kao atraktivnu destinaciju, Budvu i Crnu Goru uopšte. Prostor oko hotela Slovenska plaža, kao i sami hotel moramo sačuvati u postoječim gabaritima i njenom prepoznatljivošću, uz stručan menadžment i uvođenjem novog agilnog poslovanja pretvoriti je u motor privrednog razvoja Budve”, kazao je Ivanović.

Potrebno je, kako ističe, razvijati zelenu ekonomiju i koristiti prirodne potencijale i obnovljive izvore energije, uz prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, maksimalni društveni konsenzus i očuvanje ruralnih prostora kao budućih nosilaca turističke privrede.

”Mladim ljudima moramo dati šansu za rad i razvoj ličnih potencijala, te je neophodno uskom međuinstitucionalnom saradnjom obezbijediti uslove za što ranije sticanje prakse i profesionalno usavršavanje uz diverzifikovanje ponuda na tržištu rada koja će ih zadržati u svom mjestu”, zaključio je Ivanović.

Bonus video: