DRI: HGI treba da sve troškove pravda adekvatnom i potpunom dokumentacijom

"Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja koje se odnose na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o obligacionim odnosima, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, internim Pravilnikom o uredskom poslovanje"

3097 pregleda 1 komentar(a)
HGI, Foto: HGI
HGI, Foto: HGI

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) treba da sve troškove pravda adekvatnom i potpunom dokumentacijom, u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, shodno članu 20 Zakona o računovodstvu, saopšteno je iz Državne revizorske institucije (DRI).

Iz DRI je saopšteno da je ta institucija izvršila finansijsku reviziju Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti HGI za 2021. godinu.

"Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja subjekta revizije na Preliminarni izvještaj DRI, nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator DRI dr Branislav Radulović - član Kolegijuma izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Hrvatske građanske inicijative za 2021.godnu", ističe se u saopštenju.

Iz DRI su dodali da je finansijskom revizijom utvrđeno da je Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj HGI za 2021.godinu sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

"Za finansijsku reviziju je određena ukupna materijalnost za finansijske izvještaje kao cjelinu u iznosu od 1.214,08 eura, tj. dva odsto od ukupnih rashoda partije, koji iznose 60.704,00 eura. Na osnovu navedenog, nadležni Kolegijum izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje da subjekt revizije treba da sve troškove pravda adekvatnom i potpunom dokumentacijom, u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, shodno članu 20 Zakona o računovodstvu", piše u saopštenju.

Iz DRI su naveli da su revizijom pravilnosti poslovanja HGI utvrđene neusklađenosti poslovanja iste u odnosu na kriterijume revizije koje su materijalno značajne, ali ne i prožimajuće.

"Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja koje se odnose na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o obligacionim odnosima, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, internim Pravilnikom o uredskom poslovanje", poručili su iz DRI.

Navode da je konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja HGI za 2021. godinu namijenjen rukovodstvu subjekta revizije, Skupštini Crne Gore, Agenciji za sprečavanje korupcije i ostaloj zainteresovanoj javnosti.

"Subjekt revizije je dužan da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji. Shodno Protokolu o saradnji između Skupštine Crne Gore i DRI, Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja HGI za 2021. godinu, dostavlja se Skupštini Crne Gore na upoznavanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: