BS: Nastavak administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema, posebno u oblasti pravosuđa

"Krajnje je alarmantna situacija procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnih naroda, u sudskoj vlasti. Ovakav oblik diskriminacije je direktan udar na Ustav Crne Gore..."

9227 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka saopštila je da pripadnik bošnjačkog naroda "ne može biti član Sudskog savjeta, Tužilačkog savjet, ne može biti izabran za sudiju Vrhovnog i Apelacionog suda", a da od danas "ne može ni u Ustavni sud".

Navode da je to "sumorna slika i realnost građanske Crne Gore".

"Građanska je samo na papiru. U realnom životu, vidimo kako se stvari odvijaju. Današnja odluka članova Ustavnog odbora da od brojnih predloženih kandidata iz redova bošnjačkog naroda za sudije Ustavnog suda, ni jedan ne bude predložen, nastavak je administrativnog progona Bošnjaka iz institucija sistema, posebno u oblasti pravosuđa", navodi se u saopštenju BS-a.

Dodaju i da "ako neko želi da predstavi javnosti to da Bošnjak nije dovoljno kvalitetan da bude sudija Ustavnog suda, grdno se vara".

"Krajnje je alarmantna situacija procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnih naroda, u sudskoj vlasti. Ovakav oblik diskriminacije je direktan udar na Ustav Crne Gore, koji manje brojnim narodima garantuje srazmjernu zastupljenost i definiše ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije. Pozivamo sve naše sunarodnike na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru, u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva", navodi se u saopštenju.

Bonus video: