Konjević: NATO i EU ostaju posvećeni dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana

"Iskoristili smo priliku da ih informišemo o onome što je prethodno rukovodstvo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) uradilo u dijelu zaustavljanja odnosno sprečavanja malignog uticaja trećih strana, u ovom kontekstu Rusije, i do detalja, u mjeri mogućeg, informisali o jednoj veoma uspješnoj akciji ANB-a”, rekao je Konjević

4305 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

NATO i Evropska unija ostaju posvećeni dugoročnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, zaključeno je tokom drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu na kojem je učestvovao potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

"Na sastancima se razgovaralo i o odnosu EU i NATO, odnosu prema Zapadnom Balkanu, BiH, misijama… Mi smo tu priliku iskoristili da ukažemo na nekoliko važnih stvari koje se tiču ZB", kazao je Konjević nakon sastanaka.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, precizirao da je važno prisustvo misija u BiH i na Kosovu.

Konjević je, dodaje se, istakao da je svojim kolegama iz savezničkih država ukazao na negativna iskustva koja je Crna Gora imala u protekla dva mjeseca.

"Informisali smo ministre NATO-a o sajber napadima na državnu infrastrukturu. Iskoristili smo priliku da ih informišemo o onome što je prethodno rukovodstvo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) uradilo u dijelu zaustavljanja odnosno sprečavanja malignog uticaja trećih strana, u ovom kontekstu Rusije, i do detalja, u mjeri mogućeg, informisali o jednoj veoma uspješnoj akciji ANB-a”, rekao je Konjević.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da su saveznici iskazali odlučnost da implementiraju odluke sa Samita u Madridu, po pitanju odvraćanja i odbrane, kako bi Alijansa ostala snažna i kredibilna.

Raško Konjević Brisel
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Novi Strateški koncept, navodi se, dao je viziju razvoja Alijanse koja je sposobna da se brzo prilagođava savremenim bezbjednosnim tokovima, a koji zahtijevaju sveobuhvatan pristup i angažovanje u svim domenima operacija.

"Sa sastanka ministara odbrane je poslata snažna poruka da će Alijansa imati jedinstven odgovor na sva aktuelna dešavanja", rekao je Konjević.

Razgovarano je, dodao je Konjević, o jačanju prisustva NATO snaga na istočnom krilu koje treba da zaštite teritoriju NATO, odnosno teritoriju NATO članica.

"Saveznice su iskazale podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i osudile agresiju Rusije na ovu državu. Ministar je dodao da je razgovarao i o različitim vidovima vojne i humanitarne pomoći koje saveznice mogu u ovakvim okolnostima poslati Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: