DPS Tuzi: Vlada da državnom vrtiću "Majka Tereza" vrati stari naziv

Poručili su da u Tuzima već postoji vrtić koji nosi naziv po majci Terezi, a koji djeluje pri Katoličkom duhovnom centru već dugi niz godina

2620 pregleda 10 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Opštinski odbor (OO) DPS Tuzi pozvao je Vladu Crne Goe da vrati stari naziv vrtiću u Tuzima, dodajući da je neprimjereno da nazivi javnih ustanova imaju vjerski karakter.

"Odlukom Vlade u tehničkom mandatu državni vrtić "Dječija radost" je preimenovan u "Majka Tereza", što je samo još jedan u nizu pokazatelja da se ovakve i slične odluke donose samovoljno. Ovo je još jedan primjer bahatosti Vlade u tehničkom mandatu koja odbija da čuje drugačije mišljenje po ovom ili bilo kom drugom pitanju od značaja za cjelokupno društvo. Inicijativu o izmjeni naziva vrtića pokrenuo je ministar Dukaj, a jasno je pod čijim patronatom", ističe se u saopštenjU DPS Tuzi.

Oni su dodali da nemaju ništa protiv jedne takve ličnosti poput majke Tereze, osobe koja je bila humanista svjetskog karaktera i dobitnica brojnih međunarodnih priznanja.

"Međutim, smatramo da javnim ustanovama, a posebno dječijim, ne treba davati nazive koji imaju vjerski karakter, osim ako je ovo samo uvertira da i druge ustanove dobijaju slične nazive što je građanskim društvima kakvo je naše, ipak neprimjereno", kauali su iz DPS Tuzi.

Poručili su da u Tuzima već postoji vrtić koji nosi naziv po majci Terezi, a koji djeluje pri Katoličkom duhovnom centru već dugi niz godina, tako da je ovakva odluka kako dodaju bila zaista nepotrebna.

"Tražimo od Vlade, koja je ovaj naziv promijenila, da vrati stari i da ovakva praksa ubuduće bude primjer za sve predškolske ali i druge javne vaspitno-obrazovne ustanove", zaključuje se u saopštenju DPS.