"Može Podgorica-Ovo je naš grad": Proizvodnju hrane prepoznajemo kao realan problem

"Predizborni program predviđa da ćemo, okvirno, dva miliona eura sredstava Budžeta Glavnog grada planirati za poljoprivrednu proizvodnju", poručili su iz te koalicije

4491 pregleda 10 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Iz koalicije "Može Podgorica-Ovo je naš grad" saopštili su da proizvodnju hrane prepoznaju kao realni problem.

"Kvalitetna hrana za lokalno stanovništvo se najbolje obezbjeđuje jačanjem postojećih i povećanjem broja novih proizvođača. Postojeće površine pod povrtarskim kulturama i višegodišnjim zasadima, broj grla stoke, broj košnica u opštini Podgorica su daleko ispod nekadašnjih brojki i daleko ispod mogućnosti. Prerada poljoprivrednih proizvoda gotovo da i ne postoji. U takvom ambijentu egzistiraju poljoprivredni proizvođači i zaista su prepušteni sami sebi", saopštili su oni.

U tom smislu, kako navode, rad Sekretarijata za poljoprivredu će imati kvalitativno drugačiji pristup.

"Predizborni program predviđa da ćemo, okvirno, dva miliona eura sredstava Budžeta Glavnog grada planirati za poljoprivrednu proizvodnju. Ta sredstva će biti plasirana prema proizvođačima kroz sledeće mehanizme: javno utvrđivanje kriterijuma za dodjelu sredstava, javne pozive za dodjelu sredstava za zasnivanje i osavremenjivanje proizvodnje, javne pozive za mjere podsticaja u mljekarskoj, povrtarskoj, voćarskoj, pčelarskoj proizvodnji i slatkovodnom uzgoju ribe, ublažavanje šteta poljoprivrednicima nastalih elementarnim nepogodama", navodi se u saopštenju.

Svaki poljoprivrednik će, prema njihovim riječima, imati ličnog savjetnika iz Sekretarija za poljoprivredu.

"Sredstva opredijeljena poljoprivrednim proizvođačima neće ubuduće biti partijsko oružje, već će zaista služiti svrsi. Utvrdiće se precizna pravila dodjele sredstava, koja će važiti jednako za sve", poručuju iz koalicije.

Bonus video: