Vlahović: Zalagaćemo se za povećanje sredstava za nabavku mehanizacije i priključnih mašina na selima

Jedan od problema, objašnjava on, predstavlja i nedovoljno izdvajanje sredstava za izgradnju pomoćnih i turističkih objekata na selima kao i adekvatna promocija i uključivanje u aktivni turizam

1592 pregleda 2 komentar(a)
Vlahović, Foto: Privatna arhiva
Vlahović, Foto: Privatna arhiva

Pokret Evropa Sad za Kolašin zalagaće se za povećanje izdvajanja sredstava za nabavku mehanizacije i priključnih mašina, kao i za nabavku solarnih panela na katunima i selima, saopštio je kandidat za odbornika sa izborne liste tog pokreta Milovan Vlahović.

Takođe, najavljuju on, u saradnji sa privrednicima sa teritorije kolašinske opštine, zalagaće se za pokretanje otkupnog centra koji bi, kaže Vlahović, konačno riješio problem nakupaca.

Vlahović podsjeća da je sadašnja situacija da nakupci na kućnom pragu otkupljuju proizvode od poljoprivrednih proizvodjača, a zatim ih, po višestruko visočijim cijenama, prodaju u primorskom i centralnom regionu Crne Gore.

"Razuđenost i usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, na teritoriji opštine Kolašin, otežava njihovo objedinjavanje i povezivanje u cilju bržeg i efikasnijeg plasmana prozvoda sa sela. Pored zapuštene putne i vodovodne infrastrukture, obimne administrativne procedure otežavaju nabavku neophodne mehanizacije i opreme, koja je ključna u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i značajno olakšava rad i podstiče proizvidjača da se aktivnije uključi u nove i savremenije načine obrade i proizvodnje na soptvenom gazdinstvu. Pokret Evropa Sad za Kolašin zalagaće se za povećanje izdvajanja sredstava za nabavku mehanizacije i priključnih mašina kao i nabavku solarnih panela na katunima i selima.”, najavljuje Vlahović navodi se u saopštenju.

Jedan od problema, objašnjava on, predstavlja i nedovoljno izdvajanje sredstava za izgradnju pomoćnih i turističkih objekata na selima kao i adekvatna promocija i uključivanje u aktivni turizam.

“Mi iz Pokreta Evropa sad hitno ćemo se založiti za uvođenje nove stavke u budžetu Opstine Kolašin, koja bi se odnosila na podršku u izgradnji pomoćnih i turističkih objekata u seotskim područijima kolašinske opštine i svim registrovanim poljoprivrednim proizvodjačima koji ispunjavaju zakonske uslove za taj vid podrške”, zaključuje Vlahović.

Bonus video: