CDT: Sve učestalije ugrožavanje prava na demokratske izbore

Političari su sve društvene anomalije, pa i one za koje su lično odgovorni, uspjeli građanima predstaviti kao normalan dio demokratske dinamike u društvu, kazala je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević

4325 pregleda 9 komentar(a)
Kovačević, Foto: CDT
Kovačević, Foto: CDT

Građanke i građani moraju znati da neustavno odlaganje izbora nikad i ni zbog čega ne može biti prihvatljivo i normalno, kazala je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

"Političari se koriste raznim vrstama PR tehnika kako bi pokušali relativizovati evidentno urušavanje izbornog sistema u Crnoj Gori, počev od izbjegavanja da šest godina pripreme i izglasaju reformu izbornog zakonodavstva, preko odlaganja izbora, do besprizornog ugrožavanja prava na političku zastupljenost žena", navela je ona.

Sve učestalije ugrožavanje prava na demokratske izbore, kako je saopšteno iz CDT-a, tema je druge publikacije iz serijala “Podrivanje demokratije u Crnoj Gori” pod nazivom “Izbori koji to nijesu”. U seriji publikacija, navodi Kovačević, opisuju se ključni problemi države u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i uspostavljanju i odbrani elementarnih načela dobre demokratske uprave, a koji su važna tema svih, a naročito nedavno objavljenog, Izvještaja Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

"Publikacija sadrži 14 primjera kroz koje prikazujemo samo osnovnu sliku urušavanja našeg izbornog sistema, institucija, dobrih praksi i standarda od strane političkih elita, svjesni da ih je u prethodnih nekoliko godina bilo znatno više", kazala je ona.

Političari su, kako je navela, nakon parlamentarnih izbora 2016. odlučili da "pronađu 'ubjedljive' razloge tj. izgovore" da se neophodna izborna reforma ne dogodi. "Zaboravili su sva obećanja koja su davali u predizbornom, parlamentarnom i drugom zanosu, zaboravili su važnost stabilnosti usvojenih i izgradnje novih demokratskih mehanizama za fer izbore i odlučili su da nam ponude važnije 'reforme' od izbornih. Zaboravili su šta je njihov posao i izabrali da neradom i opstrukcijom podrivaju demokratske principe u sopstvenoj državi", kazala je Kovačević.

Dodaje i da su političari sve društvene anomalije, pa i one "za koje su lično odgovorni", uspjeli građanima predstaviti kao normalan dio demokratske dinamike u društvu. Upravo cilj serijala CDT-a i objavljene publikacije jeste suprotstaviti se tom narativu, poručuje Kovačević.

"Nije i ne smije biti normalno da imamo nesređen birački spisak, da izborna administracija donosi odluke po diktatu partijskih centrala umjesto po zakonu, da građani nemaju pravo na preferencije na izbornim listama. Nikad i ni pod kojim okolnostima nam ne smije postati normalno da nam se partije u izborima ilegalno finansiraju bilo od tajkuna, kriminalaca ili inostranih moćnika. Niti da se crkva ili bilo kod drugi miješa u izborni postupak", kazala je programska direktorica CDT-a.

Građanke i građani, ističe ona, moraju znati da neustavno odlaganje izbora nikad i ni zbog čega ne može biti prihvatljivo i normalno.

"Ako vam neko nezakonito oduzme vaše pravo glasa, onda to više nije demokratija, to je nasilje i zahtijeva aktivno suprotstavljanje i otpor. Svi zaista progresivni građani i građanke moraju aktivno raditi na tome da nikad i nikome ne postane normalna ona monstruozna formula - 'jedan zaposleni, četiri glasa'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: