Kurtagić za "Vijesti: Bogatiji građani, bogatija država

Stranačko uhljebljavanje stvorilo brojne probleme

4803 pregleda 12 komentar(a)
Želimo da pokrenemo nove razvojne inicijative u zajednici: Kurtagić, Foto: Evropa sad
Želimo da pokrenemo nove razvojne inicijative u zajednici: Kurtagić, Foto: Evropa sad

Podizanjem standarda građana i članstvom u Evropskoj uniji (EU), pokret Evropa sad želi da učini građane bogatijim, a time i državu, poručio je nosilac liste te partije u Rožajama Semir Kurtagić.

On je za “Vijesti” kazao da je njihov lokalni program utemeljen na principima programa stranke, koja se zalaže za povećanje zarada i minimalnih penzija.

Kurtagić navodi da na lokalne izbore 23. oktobra izlaze sa željom i motivacijom za djelovanje u interesu grada i svih sugrađana.

”O potencijalnoj saradnji sa ostalim političkim subjektima, možemo se izjasniti tek nakon okončanih lokalnih izbora, a uslov za saradnju je da su zainteresovani za razvoj Rožaja i da dijelimo viziju i načela”, rekao je Kurtagić.

Prema njegovim riječima, u Rožajama postoji niz problema koji se već duži period nalaze na čekanju.

”Prije svega, izdvajamo problem iseljavanja mladih, nezaposlenost i partijsko zapošljavanje. Zatim, tu je problem gradske deponije za koju se mora pronaći konkretno rješenje, saobraćajna infrastruktura, nedostatak kapitalnih investicija, nedostatak stambenih objekata i još mnoštvo drugih problema koji zahtijevaju permanentna rješenja, a sve smo naveli u izbornom programu”.

Poručuje da njegova partija želi da stvori bolje uslove za plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište preko otkupnog centra, koji bi značajno smanjio uvoz poljoprivrednih proizvoda i izdvajanja iz budžeta, ali će predstavljati i podsticaj poljoprivrednim proizvođačima za intenziviranje proizvodnje.

”Naša ideja je da, investiranjem u stambene objekte, Opština Rožaje podstakne mlade ljude na osamostaljivanje, jer smo to identifikovali kao veliki problem u našoj opštini zbog visokih cijena stanarine i nedostatka stambenih objekata”, pojasnio je Kurtagić.

On je kazao da su identifikovali probleme koji zahtijevaju održiva, a ne privremena rješenja.

”Potrebno je precizno utvrditi u kojim sektorima lokalne uprave se nalazi višak kadra, a zatim preusmjeriti sredstva i kadrove u odgovarajuće sektore. Naša ideja je da utvrdimo u kojim oblastima postoji deficit u kadru i da usmjerimo mlade ljude da se usavršavaju u tim oblastima, kako bi se stvorili preduslovi za njihovo zapošljavanje. Želimo da ulažemo u pokretanje centra za preduzetništvo i da pokrenemo nove razvojne inicijative u zajednici”.

Na pitanje imaju li plan kako konkretno pomoći građanima u susret dodatnom pogoršanju ekonomske situacije, odgovorio je da je vizija partije da podizanjem standarda i članstvom u EU stvori bogatije građane, a bogatiji građani znače i bogatiju državu.

”Želimo da građanima pružimo veću podršku lokalne samouprave kada je riječ o preduzetničkim idejama od opšteg dobra, veće subvencije poljoprivrednim proizvođačima i veću kreditnu sposobnost malim i srednjim preduzećima. Vlast mora biti u službi građana i osluškivati njihove potrebe”, rekao je Kurtagić.

On je kazao da pokret Evropa Sad stavlja poseban akcenat na izgrađivanje perspektive za mlade ljude, u cilju sprečavanja iseljavanja mladih ljudi.

Smatra da je stranačko uhljebljavanje ključno podstaklo nabrojane probleme.

”Prije svega, naš cilj je da lokalna vlast obezbijedi veću transparentnost prilikom javnih konkursa i donošenja odluka, kao jedan od vodećih instrumenata suzbijanja partijskog uhljebljavanja, koji u najvećoj mjeri sprečava stručne ljude da dođu do izražaja i uopšte do prilike da pokažu svoje sposobnosti, zbog čega pati cijelo društvo. Zato ćemo se zalagati da napravimo selekciju kadra na svim nivoima lokalne uprave i da se pruži prilika kompetentnim ljudima”.

Bonus video: