Opozicija tvrdi: Marković pokazao da se Đukanović za sve pita

Potpredsjednik pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je Marković “bio i ostao Đukanovićev zamjenik i za njega nema druge uloge osim zaštitnika lika i djela svog gospodara”
175 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2017. 06:26h

Duško Marković je dokazao da nije stvarni predsjednik Vlade, već samo zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i bolje bi mu bilo da se odupre vlasniku DPS-a, poručili su iz dijela opozicije, nakon što je premijer izjavio da parlamentarnih izbora neće biti prije 2020. godine.

Komentarišući poruku dijela opozicije da neće prekidati bojkot parlamenta dok se ne odredi datum izbora, Marković je kazao da se lideri opozicije nisu ni morali sastajati i da ga je sastanak razočarao.

“Ako ostanu pri zahtjevu da je datum novih izbora uslov za trenutak kada treba da se vidimo za stolom u parlamentu, onda želim da ih obavijestim da je datum novih izbora oktobar 2020. godine“, rekao je Marković u Bijelom Polju.

Premijer je ranije opoziciju pozivao na dijalog, navodeći da bi se u parlamentu moglo otvoriti i pitanje novih parlamentarnih izbora. Komantarišući izjavu šefa Delegacije EU Aiva Orava da preporuke OEBS-a treba unijeti u zakone kako se ne bi stvorilo tlo za osporavanje rezultata predsjedničkih izbora, Marković je rekao da je otvoren za razgovore.

“Kao zamjenik predsjednika DPS-a im kažem da ih već u ponedjeljak DPS čeka u parlamentu da razgovaramo o ispunjavanju preporuka OEBS-a u smislu ispunjavanja preporuka za unapređenje izbornog zakonodavstva”, naveo je Marković.

Potpredsjednik pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je Marković “bio i ostao Đukanovićev zamjenik i za njega nema druge uloge osim zaštitnika lika i djela svog gospodara”.

“Što je i pokazao svojim odgovorom na legitimne predloge građanske opozicije za rješavanje duboke političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora. Marković je samo dokazao ono što smo već znali, da je nedostojan funkcije koju obavlja.

Građanski pokret URA je jasan, datum prijevremenih izbora je jedini način da se započne dijalog za rješavanje političke krize”, kazao je Konatar za “Vijesti”.

Član predsjedništva Socijademokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da je riječ o klasičnoj pogubljenosti koja vlada u DPS-u.

“Marković od prošlonedjeljnog stava da je spreman da razgovara o novim izborima, danas kaže da će biti 2020. Očito je riječ o klasičnoj pogubljenosti koja vlada u partiji čiji sistem puca po svim šavovima. Od Univerziteta, preko prepisivačkih skandala, svakodnevnih sukoba kriminalnih klanova, redovnih udara na džep građana”, izjavio je Vujović.

On tvrdi da je DPS bio pogubljen i prošle godine kada se “junačio oko prelazne vlade, da bi na kraju bili privedeni i primorani na parlamentarni dijalog”.

“Tako će biti i sada, jer su sasvim jasne poruke evropskih partnera da je dijalog neminovan i da bez izmjena izbornih zakona nema regularnih izbora u 2018. Markoviću bi, umjesto što partijsko-komesarski udara na Univerzitet i rektorku, bilo bolje da se odupre vlasniku. I bolje je premijeru da se manje junači i da manje sluša vlasnika DPS-a, a više da osluškuje zahtjeve demokratske javnosti i naših međunarodnih partnera. Biće mu lakše kad se iz DPS-Pink obmana bude vraćao u političku i društvenu realnost”, naveo je Vujović.

Iz Demokrata su poručili da Marković zna da će izbora biti, “samo mu to šef još uvijek nije rekao”.

“Jer mu je on očigledno posljednja rupa na svirali. No, to već nije naš problem”, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

Oni navode da je Marković dokazao da nije ni stvarni predsjednik Vlade, ni stvarni potpredsjednik DPS-a, “već klasični kalkulant koji u svom maniru pokušava još jednom da prevari opozicione političke subjekte”.

“Imaš zahtjeve opozicije, na tvom šefu je da kaže da ili ne, jer od tebe i ne očekujemo odluku, a na nama da vas potpuno porazimo”, kazali su iz Demokrata.

Đukanović ima najjači autoritet

Na pitanje smatra li da Đukanović treba da bude predsjednički kandidat DPS-a, on je kazao da Đukanović kao lider ima nesporni i najjači autoritet u stranci. Rekao je i da se u DPS-u sve radi u skladu sa statutom partije.

“Procedura utvrđivanja kandidata za predsjedničke izbore je tek u toku. Mi to radimo na ozbiljan i odgovoran način i sačakajte mjesec, mjesec i po i DPS će izaći sa svojim kandidatom“, rekao je Marković, navodeći i da neće uputiti protesnu notu Hrvatskoj, zbog predloga zakona o braniteljima u kojem piše da je Crna Gora izvršila agresiju na Hrvatsku.

On je rekao da nije ni čuo za to i dodao da je Hrvatska susjedska prijateljska zemlja.

Bonus video: