"Kad Upravni sud poništi akt ne postoji pravna pretpostavka za podnošenje zahtjeva za vanredno preispitivanje odluke"

"Nakon poništaja Odluke Skupštine Glavnog grada u konkretnom slučaju, tuženi organ ne može da po nahođenju bira ili ne bira predsjednika Skupštine, već ima propisom utvrđenu obavezu da izabere predsjednika, jer mu to nalaže priroda stvari koja je predmet upravnog spora, pri čemu je vezan pravnim shvatanjem suda i primjedbama suda u pogledu postupka, saglasno članu 57 Zakona o upravnom sporu"

8416 pregleda 5 komentar(a)
Bojana Jokić, Foto: Boris Pejović
Bojana Jokić, Foto: Boris Pejović

Kad Upravni sud poništi upravni akt protiv koga je bio pokrenut upravni spor, ne postoji pravosnažna sudska odluka kao procesno pravna pretpostavka za podnošenje zahtjeva za vanredno preispitivanje sudske odluke.

To se navodi u presudi Vrhovnog suda od 2. decembra 2011. godine kada je Upravni sud poništio akt o izboru predsjednika Skupštine Glavnog grada.

Građanska aktivistkinja Bojana Jokić ukazala je da na osnovu toga Glavni grad, odnosno Ivan Vuković "nemaju pravo na zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke".

Upravni sud poništio je odluku Skupštine Glavnog grada, kojom je 5. jula za gradonačelnika izabran Ivan Vuković. Sud je, između ostalog, presudio da nije utvrđeno na koji vremenski period se Vuković bira na mjesto gradonačelnika i da je na to mjesto izabran prije isteka prethodnog mandata.

Iz Glavnog grada su ocijenili da odluka Upravnog suda predstavlja direktno uključivanje pojedinih nosilaca sudske funkcije u političku kampanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici, čime se krši načelo samostalnosti lokalne samouprave, koje garantuje Ustav Crne Gore.

"Nakon poništaja Odluke Skupštine Glavnog grada u konkretnom slučaju, tuženi organ ne može da po nahođenju bira ili ne bira predsjednika Skupštine, već ima propisom utvrđenu obavezu da izabere predsjednika, jer mu to nalaže priroda stvari koja je predmet upravnog spora, pri čemu je vezan pravnim shvatanjem suda i primjedbama suda u pogledu postupka, saglasno članu 57 Zakona o upravnom sporu. Stoga, pobijanom presudom nije pravosnažno odlučeno o zahtjevu stranke, odnosno o pravima i obavezama i pravnim interesima bilo kog lica, već je nametnuta obaveza tuženom organu da izvrši novi izbor predsjednika jer to nalaže priroda stvari u smislu člana 57 Zakona o upravnom sporu", objaila je Jokić pozivajući se na presude Vrhovnog suda od 2. decembra 2011. godine.

Bonus video: