Dragojević: Šumska bogatstva mogu biti jedna od okosnica danilovgradske privrede

Poručio je da Opština takođe posjeduje ogromne kapacitete za uzgoj i korišćenje ljekovitog bilja i pečuraka

1833 pregleda 0 komentar(a)
Dragojević, Foto: SDP
Dragojević, Foto: SDP

Kandidat za odbornika na listi "SDP i Građani - Svim srcem za Danilovgrad", Dragan Dragojević poručio je da šumska bogatstva mogu biti jedna od okosnica danilovgradske privrede.

"Na osnovu dugoročnih planskih dokumenata, šume i šumsko zemljište na teritoriji opštine Danilovgrad obuhvataju 31.500 hektara što predstavlja oko 63 odsto ukupne površine naše Opštine", kazao je Dragojević, a navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije (SDP).

Dodaje da na toj površini ukupna bruto drvna masa iznosi oko 2,2 miliona metara kubnih bruto drvne mase.

Od toga su, kako kaže, šume u državnom vlasništvu preko 1,8 miliona metara kubnih.

"Godišnji zapreminski prirast za državne šume iznosi oko 35 hiljada metara kubnih što čini oko 1,93 odsto bruto stojeće drvne mase. Na osnovu podataka o godišnjem zapreminskom prirastu utvrđen je godišnji etat sječa koji iznosi 21,6 hiljada metara kubnih za državne i uređene šume (oprezna procjena)", saopštio je Dragojević.

Ističe da prema podacima o izvršenom obimu sječa za period važenja šumsko-privredne osnove, obim sječa iznosi od 8 do 13 hiljada metara kubnih bruto drvne mase.

Ta proizvodnja se, kako navodi, izvršava na bazi izdavanja koncesije.

Prema njegovim riječima se na osnovu toga može konstatovati da se prema sječivom etatu bruto drvne mase ostvaruju značajne uštede.

"Prema sortimentnoj tablici izvršenih sječa može se konstatovati da se visoko vrijedni šumski sortimenti pretvaraju u ogrevno drvo, sa čime se znatno umanjuje ekonomska vrijednost izvršenih sječa. Možda bi bilo najbolje formirati novo državno preduzeće za uzgoj, zaštitu i korišćenje šuma koje bi definisani sječivi etat koristilo u definisanom obimu. Može se reći da je organizacioni model funkcionisanja šumarstva prema sadašnjim uslovima jedan od najgorih u vremenu postojanja", poručio je Dragojević.

Dodaje da ukoliko bi se šume i šumsko zemljište koristili prema šumsko-privrednim osnovama mogla bi se znatno povećati zaposlenost u šumarstvu, dići struka na veći nivo i obezbjedila značajna kvalitetna drvna masa za obnovu drvne industrije na području opštine.

Kod šumsko-uzgojnih radova i zaštite šuma može se, kako ističe, konstatovati da se u zadnjem periodu šumama ne vraća ono što one zaslužuju, a kod zaštite šuma najveće štete nanose šumski požari.

To se, kako tvrdi, najbolje može vidjeti u Štitovu, Prekornici, Lebršniku i planini Garač koja predstavlja pluća grada.

"Ako se pogleda ukupno stanje možda bi mogli predložiti da ostavimo šume da se ''odmore'' za jednu ophodnjicu (10 godina), a u tom periodu vršiti samo uzgojne i zaštitne radove i sanitarne sječe i prorede, kao uzgojne radove", kazao je Dragojević.

Dodaje da Danilovgrad, takođe, posjeduje ogromne kapacitete za uzgoj i korišćenje sporednih šumskih proizvoda (ljekovito bilje i pečurke) od kojih se, kako kaže, neke vrste mogu i plantažno uzgajati, čime veliki broj porodica može sebi obezbjediti egzistenciju.

Ističe da kod zaštite šuma i šumskog zemljišta treba obezbjediti ugodan ambijent za razvoj lovstva i lovne privrede, jer opština prema podacima obiluje značajnim vrstama visoke, sitne i pernate divljači.

"Kada se uzme u obzir sve navedeno, može se konstatovati da Danilovgrad obiluje ogromnim potencijalom i kapacitetima za ostvarivanje svih funkcija šuma i šumskog zemljišta", poručio je Dragojević.

Navodi da to do sada nije bio slučaj, jer, kako kaže, koristi Opštine od koncesija iznose svega 20 do 30 hiljada eura godišnje.

Nasuprot tome može se, tvrdi Dragojević, obezbjediti znatno veća zaposlenost i proizvodnja kvalitetne drvne mase i ljekovitog bilja.

Dodaje da se turistička ponuda Danilovgrada može obogatiti planinskim i lovnim turizmom.

Dragojević je poručio da se može reći da šumska bogatstva mogu biti jedna od okosnica danilovgradske privrede i razvoja u budućnosti za šta će se, kako je kazao, veoma zalagati.

Bonus video: