Grujić: Trajna i održiva kulturna politika u skladu sa turističkim potencijalom Kolašina

Ona poručuje da će biti podržana „nezavisnost u izboru autora svih kulturno-umjetničkih programa i da će insistirati na političkoj neutralnosti i tolerantnosti“.

1347 pregleda 8 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Trajna i održiva kulturna politika, koja će biti u skladu sa turističkim potencijalom i povećanim prilivom domaćih i inostranih turista jedan je od ciljeva „SNP- Temeljno za Kolašin“, tvrdi kandidatkinja za odbornicu te liste Jelka Grujić.

Ona poručuje da će biti podržana „nezavisnost u izboru autora svih kulturno-umjetničkih programa i da će insistirati na političkoj neutralnosti i tolerantnosti“. Prema riječima Grujić, „afirmisanje različitosti i pomirenju građana jedan su od prioriteta „SNP-Temeljno za Kolašin“.

„Potenciraćemo razgovore sa svim umjetnicima koji stvaraju u našem gradu ili su porijeklom iz našeg grada, a sve u cilju uspostavljanja trajne i održive kulturne politike koja će biti u skladu sa turističkim potencijalom i povećanim prilivom domaćih i inostranih turista. Insistiraćemo na obuci kadrova koji bi tokom špica turističke sezone omogućili konstantan rad muzeja. Takođe, konkurisali bismo sa projektima osavremenjavanja muzejskog sadržaja u skladu sa svjetskim standardima i naglasili lokalno nasljeđe koje nije u dovoljnoj mjeri prikazano. Kolašinu je hitno potrebna reakcija na tom polju kako se turisti ne bi vraćali nezadovoljni sa vrata muzeja“, najavljuje Grujić.

„SNP- Temeljno za Kolašin“, kaže ona, „iniciraće besplatnu osnovnu informatičku i digitalnu obuku, poslovnu komunikaciju i osnovni kurs engleskog jezika za sve opštinske radnike, takođe zbog izvjesnog povećanja broja inostranih turista“. Svaki servis mora biti , objašnjava Grujić, dostupan svakom građaninu i turisti.

„Ubrzaćemo izvještavanje sa svih događaja u Kolašinu formiranjem medija centra. Ne smije se dozvoliti da na zvaničnim stranicama vijesti kasne po nekoliko dana. Sprovešćemo obuku kako bi svaki važan događaj pratio foto i kratak video izvještaj. Tražićemo mogućnost aktivacije autobusa za svakodnevno prevoženje studenata koji studiraju u Podgorici, a koji nijesu u mogućnosti da plaćaju privatan smještaj i tako im smanjili troškove.Kao neko ko se godinama bavio muzikom i scenskim nastupima svjesna sam nedostataka u detaljima realizacije programa JU Centar za kulturu, a koji se odnose na one osnovne kadrovsko-tehničke koji podrazumijevaju nesmetan tok programa od banalnog pomjeranja i montiranja mikrofona i ostale opreme, pa do osavremenjavanja scenske opreme i digitalizacije“, objašnjava kandidatkinja za odbornicu liste „SNP-Temeljno za Kolašin“.

Svaki program prezentovan u toj ustanovi, kazala je ona, mora biti snimljen i arhiviran. Grujić smatra da je „targetirano zapošljavanje sa te strane potrebno i veoma isplativo kako bi dinamika manifestacija bila na odgovoarajućem nivou“. Prema njenim rijelima „ suprotno dosadašnjoj praksi „uhljebljivanja“ – svaki radnik mora dati svoj doprinos u okviru svoje stručne spreme i obučenosti“.

„Tako je u svim uspješnim sredinama, pa bi trebalo težiti tome. Nećemo prekidati niti jednu manifestaciju po kojoj se Kolašin prepoznaje, naprotiv, tražićemo veća izdvajanja i organizovaćemo razgovore sa nosiocima tih aktivnosti u cilju efikasnijeg usklađivanja termina održavanja i rasterećivanja jednog mjeseca u kojem su sada gotovo sve važnije manifestacije.Tražićemo posebnu budžetsku stavku za promociju kulturnih dobara u skladu sa mjerama preporuka koje sadrže elaborati, naročito izrade kolašinskog lisnatog sira i tradicionalnih igara kolašinskog kraja koje su jedinstven primjer na globalnom nivou“, obećava Grujić.

Jedna od prioriteta „SNP- Temeljno za Kolašin“, kada je riječ o KUD „Mijat Mašković“, kazala je ona, „biće obnavljanje kostima i pronalaženje stalnog prostora u kome će se moći održavati probe bez opasnosti od otkazivanja“. Ta najstarija i najbrojnija kulturna institucija u gradu, kaže zaključuje Grujić, „mora da ima sve savremene uslove za rad u smislu obezbjeđivanja adekvatnog sopstvenog prostora za igru.“

„Nedopustivo je, takođe, da ansambl nema obezbijeđenu po jednu besplatnu inostranu turneju godišnje za izvođački i dječiji ansambl. Potpuno ćemo podržavati nezavisnost u izboru programa ne samo KUD-a, već i svih autora i insistirati na političkoj neutralnosti i tolerantnosti. Umjetnicima se mora omogućiti da rade bez pritiska, bez obzira na tematiku kojom se bave. Svi koji mogu i žele da daju doprinos poboljšanju kulturne ponude našeg grada biće nam partneri, bez obzira na to čiji su politički simpatizeri. Različitost i rad na pomirenju građana jedan je od naših prioriteta“, poručila je kandidatkinja za odbornicu liste „SNP-Temeljno za Kolašin“.

Bonus video: