Konjević: Za obuku vojnika za upotrebu oklopnih vozila potrebno koristiti vojno-strelišni poligon na Sinjajevini

“Kolektivna obuka podrazumijeva vježbe manevarskog kretanja i korišćenja bojeve municije većeg dometa, što podrazumijeva da nemamo ni u jednoj kasarni odgovarajuću streljanu gdje bi se to moglo koristiti, nego je potrebno koristiti vojno-strelišni poligon”, rekao je Konjević

13995 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević je kazao da se dio pripadnika Vojske Crne Gore koji će boraviti u borbenoj grupi u Bugarskoj mora obučiti za upotrebu oklopnih vozila, za šta je potrebno koristiti vojno-strelišni poligon na Sinjajevini, ako se ne opredijeli druga lokacija za tu namjenu.

On je na sjednici Vlade rekao da će prvi kontigent biti obučen u Makedoniji, a da bi do kraja godine trebalo opredijeliti potvrdu stava da li će se obučavati na Sinjajevini ili će se opredijeliti druga lokacija.

Istakao je da je strelišni poligon potreban i iz razloga što je Crna Gora NATO zemlja koja u postojećim okolnostima mora svake godine da realizuje makar jednu zajedničku NATO vježbu.

“Kolektivna obuka podrazumijeva vježbe manevarskog kretanja i korišćenja bojeve municije većeg dometa, što podrazumijeva da nemamo ni u jednoj kasarni odgovarajuću streljanu gdje bi se to moglo koristiti, nego je potrebno koristiti vojno-strelišni poligon”, rekao je Konjević.

On je kazao da je na Savjetu za odbranu i bezbjednost dogovoreno da, imajući u vidu da shodno odluci Skupštine o slanju vojnika, i konteksta da će ta borbena misija sigurno trajati i da se rotacije vrše na šest mjeseci, prvi kontigent vojnika se mora poslati do kraja januara.

“Procedura za donošenje odluke o njihovom slanju podrazumijeva predlog načelnika Generalštaba i potpis ministra odbrane. Ni bilo koji načelnik ni bilo koji ministar, siguran sam neće potpisati odluku o slanju ako ti vojnici nisu obučeni”, rekao je Konjević.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da Crna Gora ne može biti članica NATO saveza i da ima svoju vojsku, a da nema poligon za vježbu.

“ Vojnici tamo ne mogu da idu nespremni. Moraju da prođu određenu obuku. Mi nemamo trenutno poligon, imamo dilemu...oko Sinjajevine, koja je najveći pašnjak u Evropi. Ako nema poligona, izdvajamo značajna sredstva da naši vojnici idu na obuku na drugim poligonima. Rekao sam na sjednici Savjeta da Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja i Ministarstvo poljoprivrede pogledaju gdje bi potencijalno mogla da bude lokacija za vojni poligon”, rekao je Abazović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je podsjetila da je Ministarstvo u julu predložilo da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a odluka o vojnom poligonu ukine. Istakla je da ostaju pri tom stavu.

“Ne znam da li će se do kraja godina neći lokacija. Niko ne dovodi u pitanje ispunjavanje naših obaveza u okviru NATO saveza i potrebu da se naši vojnici obučavaju. U ovom dijelu smo svi na siotm zadatku...Kao što smo NATO članica, tako smo i ekološka država u Ustavu”, kazala je ona.

Bonus video: