Sudski savjet: Izjave aktera političke scene i kvalifikacije rada Upravnog suda predstavljuju miješanje u sudske odluke

"Sudijska funkcija mora biti lišena bilo kakvog uticaja, pa i onog koji se vrši javnim prozivanjem sudija ili sudova u bilo kojoj fazi postupka, jer sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno"

5996 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ocjenama i komentarima nosioca javnih funkcija van sudske grane vlasti na donijetu odluku Upravnog suda se vrši neprimjeren pritisak na nezavisnost i samostalnost suda i sudija, saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je danas krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda i ljudi koji su, kako je naveo, "izvršili politički uticaj" na taj sud.

Upravni sud juče je poništio odluku Skupštine Glavnog grada, kojom je 5. jula za gradonačelnika izabran Ivan Vuković. Sud je, između ostalog, presudio da nije utvrđeno na koji vremenski period se Vuković bira na mjesto gradonačelnika i da je na to mjesto izabran prije isteka prethodnog mandata.

Vuković je danas jednoglasno, glasovima 32 odbornika, ponovo izabran za gradonačelnika Podgorice.

"Sudski savjet je i u ranijem periodu više puta reagovao i upućivao apel, pa to činimo i povodom jučerašnjih iznijetih stavova u vezi sa presudom Upravnog suda, od strane nosioca javnih funkcija van sudske grane vlasti. Takvim ocjenama i komentarima na donijetu odluku ovog suda se vrše neprimjeren pritisak na nezavisnost i samostalnost suda i sudija. Ponovo podsjećamo na važnost ustavnog principa podjele vlasti i važećih principa sudstva da je sud samostalan i nezavisan, i da sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora", navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Izjave aktera političke scene, kako se dodaje u saopštenju, pogotovu u kontekstu lokalnih izbora i kvalifikacije rada Upravnog suda predstavljuju miješanje u sudske odluke i javno izražavanje nezadovoljstva sudskim odlukama tog suda.

"Sudijska funkcija mora biti lišena bilo kakvog uticaja, pa i onog koji se vrši javnim prozivanjem sudija ili sudova u bilo kojoj fazi postupka, jer sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno. Sudski savjet ukazuje da nezadovoljstvo stranke postupanjem sudije u konkretnom predmetu, može biti predmet ispitivanja u postupku pred sudom više instance, u kojem se po izjavljenom pravnom lijeku, ispituje zakonitost postupanja suda prilikom odlučivanja u predmetu. Svi akteri društvenog, odnosno političkog života svojim izjavama bi trebalo da doprinose unaprijeđenju samostalnosti, odgovornosti i profesionalnosti sudija i stvaranju ambijenta bez ikakvog uticaja ili nezakonitih pritisaka na njihov rad, jer je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i garancija pravednog suđenja, ali i kvaliteta rada svih djelova sistema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: