Bivše sudije: Upravni sud svojim neradom i neprofesionalnošću sam urušio sopstveni autoritet

"Naravno da je besmisleno obraćanje Sudskom savjetu, kojim neustavno predsjedava profesorica radnog prava, koja je glasala za primjenu odredbe koju smatra diskriminišućom"

9101 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivše sudije koje su pokrenule upravni spor nakon odluke Sudskog savjeta da ih penzioniše, ocijenile su da je Upravni sud "svojim neradom i neprofesionalnošću sam urušio sopstveni autoritet".

U saopštenju Svetlane Vujanović u kojem se pominju sudije koje su pokrenule upravni spor nakon odluke Sudskog savjeta da ih penzioniše se navodi da "kao diskriminisane sutkinje žele da reaguju na stav Upravnog suda".

"Presuda i rad nekog suda može se jedino preispitati upotrebom propisanog pravnog lijeka, a nikako, prozivkama, javnim komentarisanjem i neprofesionalnim procjenama, koji imaju za cilj da se podriva autoritet suda i nosilaca sudijske funkcije. Kako da se preispita rad sudija Upravnog suda Crne Gore u predmetima diskriminisanih sutkinja, koje su ostale radnog odnosa, kada posle 15 mjeseci Upravni sud Crne Gore ne odlučuje u njihovim predmetima? Jedino pravno sredstvo koje im je bilo na raspolaganju - zahtjevi za ubrzanje postupka - zloupotrijebljeno je za dodatno odugovlačenje upravnog spora", navodi se u dostavljenom saopštenju.

Pitaju i kako da preispitaju rad v.d. predsjednika Upravnog suda i v.d. predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore "koji su očiglednim odugovlačenjem odlučivanja obesmislili zahtjev za ubrzanje postupka".

"Kako da se preispita rad v.d. predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore protiv koje smo bile prinuđene da podnesemo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i teže povrede našeg Ustavom i Evropskom konvencijom garantovanog prava na nepristrasan sud? Koje pravno sredstvo po ocjeni Upravnog suda Crne Gore imaju stranke protiv neodgovornih, neprofesionalnih, pristrasnih i zavisnih sudija? Naravno da je besmisleno obraćanje Sudskom savjetu, kojim neustavno predsjedava profesorica radnog prava, koja je glasala za primjenu odredbe koju smatra diskriminišućom. Ovim javnim kometarisanjem i kritikom nepostupanja Upravnog suda Crne Gore ni u kom slučaju ne urušavamo njegov autoritet. Nažalost, svojim neradom i neprofesionalnošću taj sud je sam urušio sopstveni autoritet", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: