Đurović sa ambasadorima članica EU: Partijski interesi ispred evropskih integracija

"Zajednički je konstatovano da je Crna Gora i dalje predvodnica u procesu evropskih integracija, te da je potrebno da svi politički akteri daju maksimalan doprinos kako bismo što prije postali članica EU, što je od suštinskog značaja za naše građane koji u velikom procentu podržavaju pristupanje evropskoj porodici naroda"

2892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Političke partije su svoje interese stavile ispred evropskih integracija, zajednička je ocjena predsjednice Skupštine Danijele Đurović i ambasadora zemalja članica Evropske unije.

Đurović je prisustvovala je radnom doručku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i ambasadorima država članica Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je osvrnuvši se na ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, istakla da je njime potvrđeno dobro razumijevanje sveukupnih društveno-političkih kretanja u našoj zemlji od strane Evropske unije.

"Predsjednica Đurović je ukazala da je ključna stvar koja je obilježila period od početka godine, ali i period nakon posljednjih parlamentarnih izbora, nažalost, duboka polarizacija i nepovjerenje između i unutar političkih partija i koalicija, što je precizno notirano u Izvještaju Evropske komisije, a što se odrazilo i na rad Skupštine Crne Gore. Ističući da nijesmo ispunili očekivanja Evropske komisije i država članica kada su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, Đurović je akcentovala da partije nijesu uspjele da stave evropsku integraciju iznad uskopartijskih interesa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đurović podsjetila da je u julu inicirala dijalog lidera parlamentarnih partija o da su "dešavanja koja su uslijedila, nažalost, zaustavila nastavak ovog procesa".

"Takođe, najavila je da će nakon lokalnih izbora u četrnaest opština ponovo inicirati dijalog na nivou predsjednika parlamentarnih partija jer je konstruktivan i inkluzivan dijalog naš jedini put da se postigne politička stabilnost i nastavi suštinski napredak u ključnim reformama, posebno u dijelu izborne i pravosudne reforme i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

U saopštenju se navodi i da su ambasadori država članica EU u Crnoj Gori, u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa predsjednicom Skupštine, "izrazili zabrinutost zbog aktuelne političke situacije u našoj državi, izražavajući očekivanje da će svi politički akteri pronaći način da rade zajedno iznad partijskih interesa kako bi ostvarili napredak u evropskoj agendi Skupštine".

"Takođe, izrazili su interesovanje za predstojeću sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj treba da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda i ukazali da je sprovođenje pravosudnih reformi od ključne važnosti za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU. Zajednički je konstatovano da je Crna Gora i dalje predvodnica u procesu evropskih integracija, te da je potrebno da svi politički akteri daju maksimalan doprinos kako bismo što prije postali članica EU, što je od suštinskog značaja za naše građane koji u velikom procentu podržavaju pristupanje evropskoj porodici naroda", navodi se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: