INTERVJU Nikčević: Fokus na vraćanju mediteranskog duha

U političku utakmicu ulazimo sa novim ljudima i energijom, kazala je nositeljka liste “Prava stvar – za Tivat svih nas”

7858 pregleda 7 komentar(a)
”Ne podržavamo kvazigrađanske liste”: Dubravka Nikčević, Foto: Privatna arhiva
”Ne podržavamo kvazigrađanske liste”: Dubravka Nikčević, Foto: Privatna arhiva

Koalicija okupljena oko DPS-a u Tivtu spremna je da riješi četiri ključna izazova u gradu, a to su unapređenje saobraćajne infrastrukture, rješavanje komunalnih problema, nedostatak prostora u obrazovnim ustanovama, ali i vraćanje mediteranskog i kosmopolitskog duha gradu, poručila je nositeljka izborne liste “Prava stvar – za Tivat svih nas”, Dubravka Nikčević.

Ona kaže da je saobraćajna infrastruktura limitirajući faktor razvoja Tivta. “Garantujemo našim sugrađanima da ćemo raditi na iznalaženju najboljih strateških modaliteta za rješavanje ovog pitanja, da ćemo pripremiti prostorno-tehničku dokumentaciju, pristupiti pripremnim radnjama i faznoj izgradnji saobraćajnice paralelne sa magistralom, modernizovati lokalne saobraćajnice, riješiti pitanje raskrsnice u Dumidranu, u cilju podsticanja razvoja turizma rekonstruisati puteve ka ruralnim cjelinama..”, poručila je Nikčevićeva, koja je i predsjednica Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu.

Dodala je da je rješavanje komunalnih problema kakvi su odlaganje čvrstog otpada na adekvatniju lokaciju, modernizacija javne rasvjete, izgradnja novih parking mjesta i garaža, proširenje groblja, unapređenje sistema odvođenja atmosferskih voda i drugo, takođe visoko na listi priiroteta koalicije DPS-SD-SDP-LP.

”Podržaćemo rješavanje problema nedostatka prostora u obrazovnim ustanovama i pomagati nadležne državne organe u cilju rekonstrukcije i izgradnje novih objekata za vaspitanje i obrazovanje. Kao izazov vidimo i vraćanje mediteranskog i kosmopolitskog duha našem gradu, jer, nažalost, posljednje dvije godine obilježilo je širenje prevaziđenih ideologija, degradacija osnovnih vrijednosti razvijenog građanskog društva. Naša koalicija će podsticati i promovisati Tivat kao građansku i emancipovanu sredinu, otvorenu za sve dobronamjerne ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i političku pripadnost”, istakla je Nikčević.

Navela je da je Tivat u prethodne dvije decenije, “zahvaljujući investicionim projektima čija je realizacija omogućena upravo u periodu kada je gradom upravljala koalicija predvođena DPS-om, postao najdinamičnija i najatraktivnija turistička destinacija u Crnoj Gori”.

Ona smatra da je program liste koju predvodi “ambiciozan, ali i realno ostvarljiv”, te da će koalicija DPS, SD, SDP, LP nastaviti da afirmiše i čuva pravo na različitost i pravo jednakih mogućnosti za sve.

Posebno je naglasila velike promjene i kadrovska osvježenja sa kojima tivatski DPS i njegovi partneri nastupaju na ovim izborima.

”U ovu političku utakmicu ulazimo sa novim ljudima i energijom, kao i sa ljudima sa znanjem,vizijom i iskustvom, sa ljudima koji imaju podršku i povjerenje građanki i građana Tivta”, ističe nositeljka liste “Prava stvar – za Tivat svih nas”.

Prema njenim riječima, oni biračima obećavaju lokalnu upravu kao efikasan servis za građane i privredu, nultu stopu tolerancije na korupciju, domaćinski i transparentan rad lokalne administracije.

”Naš cilj je da mladi Tivta u svom gradu rade, uspješno vode sopstveni biznis, zasnuju porodicu i žive zadovoljni dajući svoj doprinos razvoju Tivta. Obezbijedićemo veće učešće žena na mjestima donošenja odluka, imati razumijevanja za tekuće probleme penzionera. Tivat vidimo i kao grad kulture i sporta. Zalagaćemo se za viši nivo zdravstvene usluge, a ulaganje u obrazovanje smatramo osnovom za napredak društva”, poručila je.

Navodi da će održivi razvoj biti njihov odgovor na brojne izazove.

”Fokusiraćemo se na razvoj Tivta kao prepoznatljivi brend među razvijenim turističkim destinacijama. Upravo heterogena i sofisticirana turistička ponuda biće karakteristika Tivta u narednom četvorogodišnjem periodu, uz imperativ očuvanja lokalnog ambijenta i specifičnosti”, istakla je ona.

Ove ključne poruke koalicija DPS-SD-SDP-LP konkretizovala je kroz 80 projekata odnosno programa koje će, najavjuju, realizovati u oblasti saobraćaja, vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema, izgradnji objekata od javnog značaja, investicijama u komunalnu infrastrukturu, sport, kulturu, obrazovanje, socijalno stanovanje.

”Iz oblasti unapređivanja društvenog razvoja planirali smo trideset značajnijih aktivnosti”, naglasila je Nikčević.

Na pitanje ko su potencijalni politički partneri sa kojima bi koalicija mogla eventualno sarađivati nakon izbora, odgovorila je da su “razumjeli poruku koju su nam građanke i građani Tivta uputili izborom 2020. godine”, kada je DPS prvi put nakon 25 godina kontinuirane vlasti u Tivtu, završio u opoziciji, a na vlast došle tri građanske liste.

”Danas smo svjedoci da nam građani poručuju da promjene koje su se desile nijesu one koje su oni željeli, poručuju nam da ovakav eksperiment neće ponovo podržati, kao i da su spremni da nam vjeruju jer u nama vide onu neophodnu stabilnost koju Tivtu pruža naša koalicija”, kaže ona.

Dodaje da su u koaliciji DPS-SD-SDP-LP uvjereni u dobar rezulat jer ih, kako navodi, preporučuju časni, stručni i odgovorni ljudi koji su na listi, kao i ambiciozan, ali realno ostvarljiv izborni program.

”Poziv da nam se pridruže nakon izbora upućujemo svim onim partijama i listama koje baštine istinske građanske vrijednosti, slične programske ciljeve, kojima je prioritet razvoj Tivta i bolji životni standard građana, i uz to nepobitno poštovanje države Crne Gore”, poručila je ona, naglašavajući da njihova koalicija ne podržava kvazigrađanske liste, liste koje nemaju kadrovski potencijal, te zasigurno nikada ne bi stupili u koaliciju sa listama koje ne dijele njihovu političku građansku orijentisanost, a ni sa listama koje svoju partijsku obojenost pokušavaju sakriti iza listi građana,” zaključila je Nikčević.

Bonus video: