Adžić: Međunarodni partneri prepoznali napore CG u borbi protiv organizovanog kriminala

"Rekordne zapljene narkotika i cigareta, hapšenja i procesuiranja pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potvrdile su crnogorsku policiju kao kredibilnog partnera policijskih službi država članica EU"

2247 pregleda 0 komentar(a)
Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Adžić, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, poručio je da su crnogorski napori u borbi protiv organizovanog kriminala prepoznati od strane međunarodnih partnera.

Adžić je prisustvovao danas sastanku u Berlinu u okviru Berlinskog procesa, koji je okupio ministre unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su teme kojima su se ministri bavili na sastanku: saradnja u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te borba protiv terorizma.

Govoreći o borbi protiv ilegalnih migracija Adžić je kazao da crnogorski MUP redovno prati situaciju, u kontinuitetu razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava svoje mehanizme novim migracionim tokovima.

Filip Adžić
foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora je, kako je kazao, prepoznala važnost učešća u regionalnim, evropskim i globalnim inicijativama, a snažno opredjeljenje je iskazano na planu jačanja sistema za identifikaciju i registraciju migranata.

Poručio je da bi dalju saradnju trebalo fokusirati na jačanje tehničkih kapaciteta neophodnih za poslove nadzora državne granice i adekvatnih graničnih provjera.

Kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, Adžić je istakao zadovoljstvo što su napori Crne Gore na ovom planu prepoznati od strane međunarodnih partnera.

"Rekordne zapljene narkotika i cigareta, hapšenja i procesuiranja pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potvrdile su crnogorsku policiju kao kredibilnog partnera policijskih službi država članica EU", kazao je Adžić.

Istakao je da je nastavak podrške zemalja članica Evropske unije značajan za snaženje te borbe i postizanje još boljih rezultata.

Filip Adžić
foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Dodao je da će crnogorska policija nastaviti da aktivno učestvuje u međunarodnim aktivnostima.

"Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu dodatno ojačati institucije sistema i potvrditi opredjeljenje da se beskompromisno obračunamo sa kriminalom i korupcijom“, kazao je Adžić.

Aktivnosti koje preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova u oblasti borbe protiv terorizma zasnovane su, kako je rekao, na analizi aktuelnog stanja na osnovu kojeg se planiraju strateški ciljevi i dalje aktivnosti u ovoj oblasti, a Crna Gora naročitu pažnju posvećuje prevenciji, sa naglaskom na jačanje međuagencijske, regionalne i međunarodne saradnje, saopštio je ministar tokom panela posvećenog borbi protiv terorizma.

Bonus video: