I penzioner Katnić agituje pred izbore

U finišu izborne kampanje ustvrdio da se dio Abazovićeve Vlade u maju dogovorio o početku šverca cigareta, a da je premijerov zadatak da uruši institucije. Iz dijela političkih partija odgovaraju da doskorašnji GST nastavlja da krši zakon, ali da će se o njegovom liku i djelu tek pisati

42660 pregleda 28 komentar(a)
Ne želi da komentariše: Milivoje Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC
Ne želi da komentariše: Milivoje Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić i dalje, iz pozicije penzionera, nesmetano nastavlja da krši zakon, zloupotrebljavajući, a vjerovatno i fabrikujući podatke za potrebe svojih prijatelja i pokrovitelja iz vrha bivšeg režima, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) i član Odbora za antikorupciju Dragan Bojović.

Komentarišući Katnićevo posljednje pojavljivanje u medijima tokom kojeg je u finišu izborne kampanje iznosio podatke o organizatorima šverca cigareta, on je rekao da se će tek raspravljati i pisati o ulozi bivšeg GST, “o njegovom liku i djelu”.

Doskorašnji GST je prije nekoliko dana saopštio da je premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću bio zadatak “rastrojstvo svih institucija Crne Gore, što je i pokušao”.

U emisiji Gradske RTV rekao da je u dijelu Abazovićeve vlade, u maju donesena odluka da se počne sa švercom cigareta i da se od toga napuni državna kasa, a i privatni džepovi.

”Jedan od rukovodilaca, politički direktor tog entiteta, u Ženevi je ostvario kontakt sa određenim licima i dogovorio šverc cigareta”, rekao je Katnić.

On, međutim, za “Vijesti” nije želio da odgovori odakle su mu, kao penzioneru, dostupni takvi podaci, navodeći da ne želi da komentariše za list.

Iz Tužilačkog savjeta saopštili su da nemaju komentar na izjave bivšeg glavnog specijalnog tuzioca:

”Državno tužilaštvo preduzima krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti, nezavisno od njihovog ličnog svojstva i društvenopolitičkih događaja, već isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom”.

Poslanik u Skupštini i portparol Pokreta za promjene (PzP) Nikola Bajčetić rekao je da u toj partiji smatraju da je “ta osoba već odavno trebalo da bude u zatvoru zbog teških zloupotreba funkcije za račun DPS-a”.

Dragan Bojović je ocijenio da je neprihvatljivo što Katnić još nije procesuiran za, kako je rekao, lažiranje i montažu takozvane afere “državni udar” u kojoj je protivzakonito optužio, utamničio i maltretirao lidere Demokratskog fronta i brojne nedužne ljude.

Policija i pravosuđe godinama zloupotrebljavani od DPS režima: Dragan Bojović
Policija i pravosuđe godinama zloupotrebljavani od DPS režima: Dragan Bojovićfoto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

”Ali, nakon ovih lokalnih izbora, nakon promjene vlasti u Podgorici i drugim gradovima, očekujem da će se ubrzati oslobađanje i reforma institucija, naročito pravosudnih, te da će biti okončano ovo propagandno međusobno razračunavanje i agonija”, kazao je Bojović.

Osim Katnićevog javnog iznošenja podataka o švercu cigareta, slične metode koje idu u prilog zloupotrebi pri samom kraju izborne kampanje, iznošene su i sa drugih adresa.

Tako je nosilac liste “Za naš grad” Ivan Vuković (DPS) prethodnog vikenda na sučeljavanju nosilaca lista za podgoričke izbore, rekao da je pitanje hoće li GP URA do kraja izborne kampanje biti u punom kapacitetu, imajući u vidu “da za koji dan dobar dio GP URA može biti procesuiran zbog šverca cigareta”.

Da bi u susret izbornom danu moglo doći do hapšenja, ali ovoga puta nekoliko članova i aktivista Demokratske partije socijalista (DPS) koje će narediti premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, najavljeno je i u jednom mediju.

Bajčetić je kazao da je sve što se ovih dana govori o kriminalizaciji države i sprezi mafije i vlasti, nažalost tačno.

”Dakle, sve što (Dritan) Abazović govori o funkcionerima DPS-a i SDP-a je tačno. Sve što funkcioneri DPS-a i SDP-a govore o čelnicima GP URA, je takođe tačno. Mi pozdravljamo ove njihove međusobne optužbe. Želimo da im se zahvalimo i na potvrdi naših tvrdnji koje iznosimo godinama unazad, i da ih podsjetimo da smo mi zbog ovih tvrdnji hapšeni, proganjani, medijski satanizovani i zatvarani”.

Abazović je nedavno Skupštini podnio predlog za razrješenje ministara odbrane i vanjskih poslova iz Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, čime su produbljene nesuglasice između GP URA i SDP-a. Problemi su kulminirali i na relaciji premijer - predsjednik države Milo Đukanović, nakon što je lider DPS-a rekao da je u političkoj karijeri pobjeđivao mnogo ozbiljnije protivnike od Abazovića. Abazović je odgovorio da su Đukanoviću “politički dani odbrojani”, a Đukanović potom poručio da je Abazović “sluga velikosrpstva”.

Bajčetić je kazao da je valjda građanima sada postalo jasno zašto lider PzP-a Nebojša Medojević nije mogao da postane koordinator za reforme službi bezbjednosti, i da je glavni razlog upravo šverc cigareta prema kome bi PzP imao nultu toleranciju.

Prema švercu cigareta bi PzP imao nultu toleranciju: Nikola Bajčetić
Prema švercu cigareta bi PzP imao nultu toleranciju: Nikola Bajčetić foto: Boris Pejović

On navodi da je nesporna činjenica da je “DPS režim kriminalizovao državu, obezglavio insitucije, a posebno privatizovao one pravosudne, koje je nerijetko koristio za obračun sa neistomišljenicima”.

”Za vrijeme DPS režima imali smo plaćenike mafije u policiji i tužilaštvu koji su pružali logističku podršku kriminalnim strukturama koje je režim kontrolisao”.

Bajčetić je ocijenio da su na sve te probleme zapadni međunarodni partneri često žmureći udarali štrikove u EU agendi, iako su, kako je kazao, “bili potpuno svjesni da DPS već dugo godina kontroliše jednu od najvećih mafijaških struktura u Evropi koja je postala ozbiljna prijetnja po međunarodnu bezbjednost”.

”Danas imamo GP URA, za koji smo vidjeli da je u protekle dvije godine pokušala da radi sve isto kao DPS, samo malo suptilnije i amaterski. URA je postavljanjem svojih ljudi u policiji, tužilaštvu i ANB-u, za vrlo kratak period otkrila koje su im krajnje namjere, te da je priča o borbi protiv kriminala i korupcije samo šarena laža za međunarodne adrese”, rekao je Bajčetić.

Poslanik DF-a Bojović je kazao da su policija i pravosuđe godinama zloupotrebljavani od DPS režima, ne samo pred izbore i ne samo ove institucije.

”Živimo u zarobljenoj državi i biće nam očigledno neophodne godine da se oslobodimo koruptivnih stega koje je decenijama gradio DPS”.

Bojović je kazao da je tužno i krajnje degradirajuće sve ovo što se događa unutar Vlade Crne Gore, “sve ove međusobne teške optužbe, svi pokušaji da se ponovo zloupotrijebe pravosudne institucije”.

”Očekujem i pozivam nadležne da sve temeljno istraže i da svačiju eventualnu odgovornost pod hitno procesuiraju. Uvjeren sam da Specijalno državno tužilaštvo ne može biti zloupotrijebljeno niti od jedne strane u ovom svakodnevnom javnom razračunavanju, te da je SDT u poslsednje vrijeme afirmisalo svoju nezavisnost i profesionalnost, što se baš ne može ustvrditi za druge institucije koje ste spomenuli”, rekao je Bojović.

Koliko su ozbiljne međusobne prijetnje hapšenjima

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, kazao je “Vijestima” da ne zna koliko su ozbiljne međusobne prijetnje hapšenjima na relaciji DPS-URA.

”Da ima ko da se hapsi izvjesno je da ima. Da bi bilo posla i prije i poslije izbora - bilo bi. Da je medijsko najavljivanje hapšenja uzelo maha, jeste. Ipak, meni se čini, zasada, da, makar, ono što radi SDT Novović ima neki sređeni red i kontinuitet”.

Danilović
Danilovićfoto: Boris Pejović

Danilović je kazao da se i oni koji nemaju nikakve veze sa tim hapšenjima i privođenjima često pohvale akcijama, navodeći da vjeruje da je to potpuno pogrešno i da se time nanosi šteta specijalnom tužilaštvu i specijalnom policijskom odjeljenju.

”Dakle, neka svako radi svoj posao. I neka se hapsi bilo kad, ako za to ima dokaza i opravdanih razloga. Samo je najavljivanje pokazatelj da ima nečega političkog, što je nedopustivo”, istakao je Danilović.

Bonus video: