Lekić: Lokalni izbori moraju da budu izraz slobodne narodne volje

Poručio je da svako ko na bilo koji način izvrši krivično djelo protiv izbornih prava biće sankcionisan u skladu sa Krivičnim zakonikom Crne Gore

1736 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: PzP
Lekić, Foto: PzP

Kandidat za odbornika liste "Za budućnost Bara - Maja Vukićević" Aleksandar Lekić, poručio je da lokalni izbori u 14 opština u Crnoj Gori moraju da budu izraz slobodne narodne volje.

To, kako je rekao, moraju da garantuju svi koji učestvuju u izbornom procesu, svaki pojedinac, sva pravna lica i svi državni organi.

Poručio je da svako ko na bilo koji način izvrši krivično djelo protiv izbornih prava biće sankcionisan u skladu sa Krivičnim zakonikom Crne Gore (Čl. 185-194).

"Osim što se ometanje slobodne volje osuđuje kao nemoralni čin izdaje svoga naroda i države u pitanju je i čin koji je prema Krivičnom zakoniku Crne Gore strogo kažnjiv. U pitanju su i novčane ali i kazne zatvora do pet godina", kazao je Lekić, a navodi se u saopštenju Pokreta za promjene.

Napomenuo je i to da su te odredbe već primjenjivane i da su pojedina lica već osuđivana i kažnjavana za krivična djela protiv izbornih prava.

On je podsjetio da je jedna od tih presuda javno objavljena presuda Osnovnog suda u Pljevljima protiv više optuženih koji su optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

On je naveo i da je bivši direktor Centra za socijalni rad u Pljevljima osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele jednokratne novčane pomoći pred izbore u oktobru 2012. godine. Osuđen je, kako je kazao, i službenik te institucije.

Žalosno je, kako je rekao, znati, da je DPS neke od osuđenih za ova krivična djela kasnije nagrađivao stranačkim i javnim funkcijama.

Napominju, kako kaže, i upozravaju sve one koji su čak i pomislili da na ovim izborima urade bilo šta protivno izbornoj volji da mogu da snose pomenute posljedice.

"Pustite narod da glasa na miru i koga god želi", poručio je Lekić.

On je kazao da DPS više nije u vlasti i ne može više niko da ga zaštiti i oslobodi krivice za takva djela.

"Ne brukajte sebe i svoje porodice, da vam se ime u novinama pominje na ovaj način i ne dozvolite sebi novčane i zatvorske kazne, zbog njih istih koji za vas ne mare, kao ni zbog prljavog novca koji vam daju, jer možete da izgubite mnogo više – prije svega vaš ugled a onda i sve ostalo – novac kojim ćete plaćati kazne ali i slobodu", zaključio je Lekić.

Bonus video: