Akcija za ljudska prava: Izabrati sudije i omogućiti rad Ustavnog suda

"Prilikom intervjua sa predloženim kandidatima u skupštinskom odboru nijesu dovedeni u pitanje ni njihova stručnost, ni integritet, ni navodna partijska pripadnost, iako je to bila prilika da im se omogući da na sve takve prigovore odgovore"

3376 pregleda 2 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava apeluje na poslanike i poslanice da danas glasaju o predloženim kandidatima za sudije Ustavnog suda i obezbijede funkcionisanje tog suda.

"Upozoravamo da bi propuštanje da se izabere najmanje jedan sudija Ustavnog suda, od četiri predložena kandidata, značilo i da predstojeći lokalni izbori izgube legitimitet te da se unedogled odloži odlučivanje o važnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti i zaštitu ljudskih prava, koji su već predugo u tom sudu", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Ustavnom sudu su, kako navode, već upućene dvije ili i tri žalbe u vezi predstojećih lokalnih izbora, o kojima nije mogao da odluči, jer nema četvrtog sudije koji bi obezbijedio kvorum.

Dodaju da je time izborni proces već doveden u pitanje i prije samog glasanja u nedjelju, jer Ustavni sud konačno odlučuje ne samo o žalbama u vezi izbornih rezultata, već i o svim drugim žalbama u vezi izbornog procesa.

Kazali su da uporno insistiranje poslanika na "dijalogu" prije glasanja o kandidatima za sudije, prema dosadašnjem iskustvu, znači poziv na političku trgovinu.

Na takav način se, kako kažu, politika uvodi u sud, koji je poslednja brana zaštite ljudskih prava na nivou države.

Ističu da bi taj sud trebalo da čine stručnjaci koji sude po pravu, a ne po partijskim interesima.

"Prilikom intervjua sa predloženim kandidatima u skupštinskom odboru nijesu dovedeni u pitanje ni njihova stručnost, ni integritet, ni navodna partijska pripadnost, iako je to bila prilika da im se omogući da na sve takve prigovore odgovore", kazali su iz Akcije za ljudska prava.

Bonus video: