Vukićević: Nije potrebno mišljenje odbora u vezi zahtjeva za smjenu Konjevića i Krivokapića

Incijativa premijera Dritana Abazovića za smjenu ministara odbrane i vanjskih poslova trebalo bi da bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice

6106 pregleda 3 komentar(a)
Vukićević, Foto: Boris Pejović
Vukićević, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević obavijestila je danas predsjednicu parlamenta Danijelu Đurović da ovaj odbor nije, shodno skupštinskom poslovniku nadležan da održi sjednicu na kojoj bi se razmotrila incijativa premijera Dritana Abazovića za razrješenje Raška Konjevića sa funkcije potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministra odbrane i razrješenje Ranka Krivokapića sa mjesta ministra vanjskih poslova.

"Vijesti" imaju uvid u dopis koji je Vukićević uputila Đurović.

Predsjednica parlament je početkom ove sedmice tražila da Zakonodavni odbor razmotri ovu incijativu i da se izvještaj dostavi do početka današnje plenarne sjednice.

"Podjsetiću Vas da se do sada prilikom razrješavanja ministara nije tražilo mišljenje Zakonodavnog odbora pa su se tako ministri 42.Vlade razrješavali bez mišljenja odbora, jer ni biranje ni razrješavanje ministara i Vlade nije nadležnost ni Zakonodavnog niti bilo kojeg drugog skupštinkog odbora", nevela je Vukićević u dopisu.

Ona je podsjetila da je nadležnost Zakonodavnog odbora, shodno članu 39 stav 1 alineja 1 u Poslovniku Skupštine, da razmatra predloge zakona, drugih propisa i opštih akata koje donosi Skupština sa stanovišta njihove usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore što dostavljeni predlog svakako nije.

"Imajući u vidu navedeno Zakonodavni odbor nije u mogućnosti da razmatra dostavljeni akt, odnosno da održi sjednicu tim povodom. Pozivam vas da u skadu sa vašim ovlašćenjima i u skladu sa Poslovnikom i dogovoru na kolegijumu ovo stavite na dnevni red", navela je Vukićević.

Bonus video: