Đukanović: Evropski put Crne Gore zaustavljen

On je naglasio značaj predstojećih izbora i rekao da se država nalazi u najdubljoj, najsveobuhvatnijoj, političkoj, bezbjednosnoj, finansijskoj, ekonomskoj, institucionalnoj krizi u svojoj novijoj političkoj istoriji

4219 pregleda 10 komentar(a)
Sa zavšne konvencije u Bijelom Polju, Foto: Demokratska partija socijalista
Sa zavšne konvencije u Bijelom Polju, Foto: Demokratska partija socijalista

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, poručio je da je Crna Gora institucionalno paralizovana i da je njen evropski put zaustavljen.

U Bijelom Polju održana je završna konvencija izborne liste "Prava stvar, Još bolje za Bijelo Polje“, koju čine koalicioni partneri DPS, SD, SDP, Bjelopoljska partija i LP.

Tom prilikom je, kako se navodi u saopštenju Demokratske partije socijalista, Đukanović poručio da generacije naših predaka su gotovo čitav vijek čeznuli za obnovom državnosti.

"Našoj generaciji je pripala čast da ispunimo i njihov i naš san, i da stvorimo mnogo bolje i sigurnije uslove za život našega potomstva. Obnovljena država je naše životno djelo, nećemo dozvoliti da nam iko to ugrozi. Zato moramo i dalje vrlo ljubomorno čuvati svoju politiku građanske Crne Gore i dodatno učvršćivati međunacionalno, međuvjersko i multikulturno povjerenje", istakao je Đukanović.

On je poručio da Crna Gora može trajati i biti uspješna kao građanska u suprotnom ona će, kako je rekao, nestati, a to je, kako ističe, nešto što niko od nas ne želi.

On je podsjetio građane na veliki razvojni iskorak koje je Bijelo Polje napravilo tokom perioda vlada čiji je stožer bio DPS.

"Želim samo da kažem da smo u sadejstvu odgovorne državne politike koje su karakteristike Vlade koja je predvodila upravo ova koalicija i odgovorne lokalne vlasti u Bijelom Polju napravili ozbiljne iskorake na planu urbanizacije i modernizacije Bijelog Polja. Zahvaljujući tome Bijelo Polje je doživjelo ozbiljan prosperitet tokom posljednje dvije decenije. Zahvaljujući takvom razvoju Bijelo Polje je danas postalo atraktivno i za privatne investitore. Tako da danas Bijelo Polje postaje jedan ozbiljan biznis centar u Crnoj Gori. Nažalost zahvaljujući pogrešnoj politici tokom posljednje dvije godine imamo zaustavljene dvije kapitalne investicije u turističku ponudu Bijelog Polja, investicije na Cmiljači i na Đalovića pećini“, rekao je Đukanović.

Đukanović je naglasio značaj predstojećih izbora i rekao da je Crna Gora u najdubljoj, najsveobuhvatnijoj, političkoj, bezbjednosnoj, finansijskoj, ekonomskoj, institucionalnoj krizi u svojoj novijoj političkoj istoriji.

"Udarili su na sve što predstavlja tekovinu savremenog razvoja Crne Gore. Upropastili su jednu do tada uspješnu, dinamičnu ekonomiju. Crna Gora je do 90-ih godina bila najmanje razvijena jugoslovenska republika a 30. avgust 2020. je zatekao u statusu najrazvijenije ekonomije Zapadnog Balkana. Crna Gora je imala veoma stabilne i uzorne javne finansije", kazao je Đukanović.

Poručio je da su javne finansije danas pred slomom.

"Crna Gora je prepoznavana kao zemlja koja ima odgovorno državno rukovodstvo koje je u stanju da donosi pravovremene i pametne odluke. Danas je Crna Gora institucionalno paralizovana. Nažalost zahvaljujući svemu tome, zaustavljen je i evropski put Crne Gore. Opet se od politike pravi jedan jeftini cirkus. Na političkoj sceni rade politički šarlatani, neuki ljudi, koji misle da je moguće lažima pokriti sve svoje nesposobnosti i svu svoju nedobronamjernost“, istakao je Đukanović.

Đukanović je konstatovao da je vlast u posljednje dvije godine zatvorila mnoga do tada uspješna preduzeća, da je nezaposlenost porasla za novih 9.000 ljudi, da su prezadužili državu i ugrozili živote naših potomaka.

"Kazali su da dolaze na vlast kao oslobodioci. Oni žele da oslobode Crnu Goru od državnosti, koja joj je upravo povraćena nakon uspješne antifašističke borbe i nakon revolucije u kojoj je Crna Gora uspjela da se oslobodi okova u koje je bila stavljena tokom trajanja prve Jugoslavije", saopštio je Đukanović.

Najavili su, kako kaže, da će pomiriti Crnu Goru, ali danas, kako tvrdi, svjedočimo da živimo u nikad zavađenijoj Crnoj Gori, ne samo politički.

"Najavili su nam da žele da ekonomski oporave, tobože, “sprženu ekonomiju“ države Crne Gore. U ove dvije godine, zatvorili su sve što su mogli zatvoriti od crnogorskih preduzeća, povećali nezaposlenost za 9.000 ljudi, prezadužili Crnu Goru i ugrozili kvalitet života našeg potomstva, jer te kredite koje su oni uzimali i koje planiraju da uzimaju neko mora vratiti“, istakao je on.

Đukanović je podsjetio i da je ova aktuelna vlast planirala da uskrati glasačko pravo našim građanima koji žive u inostranstvu.

"Najavili su da žele takođe da uspostave bolje odnose sa dijasporom. Vidjeli smo kako je izgledao taj pokušaj. Pokušali su da državljanima Crne Gore koji su privremeno u inostransvu da bi obezbijedili egzistenciju svojoj porodici, uskrate osnovno građansko pravo – pravo da biraju u svojoj državi“, saopštio je Đukanović.

On je nazvao obije vlade, poslije 30. avgusta 2020. godine "uslužnim servisima interesa drugih država".

"Sve su uradili lažno, oni su se i lažno predstavljali kao Vlada Crne Gore. Nijesu ni prva ni druga bile vlade Crne Gore, to su bili bezlični uslužni servisi interesima drugih država, nažalost, interesima država kojima Crna Gora nije na srcu, koji žele da Crne Gore ne bude“, rekao je Đukanović.

Na kraju svog izlaganja istakao je, kako je saopšteno, svoje ubjeđenje da će na sljedećim parlamentarnim izborima ova koalicija pobijediti.

"Ova zemlja više ne može sebi dozvoliti ni dana gubitka. Ubijeđen sam da će na prvim parlamentarnim izborima, za koje takođe vjerujem da neće izaći iz januara mjeseca sljedeće godine, ova koaliicija ubjedljivo trijumfovati, da ćemo nakon toga dobiti kompetentnu i odgovornu državnu vladu i da će Crna Gora nastaviti da se stabilno i dimanično kreće ka svom evropskom cilju", kazao je Đukanović.

Poručio je da nam potrebna odgovorna vlada koja će čuvati stabilnost i unapijeđivati toleranciju i razimijevanje, kao i vlada koja će obnoviti investicione potencijale i dobrom politikom uređenja poslovnog ambijenta učiniti ih atraktivnim za investitore da bismo, kako je rekao, nastavili sa dinamičnim ekonomskim razvojem i sa otvaranjem novih radnih mjesta.

"Potrebna nam je vlada koja će učvrstiti crnogorske države institucije osnažiti, učiniti još kompetentnijim jer bez institucija države Crne Gore nema pouzdanog temelja države i nema osnovne predispozicije za dinamičan demokratski, evropski razvoja“, zaključio je Milo Đukanović.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik DPS-a, ujedno i nosilac izborne liste Abaz Dizdarević koji je izrazio svoju sigurnost da će se realizacijom našeg programa, koji opisuje superiornim i koji podrazumijeva više od 80 mjera za bolji život građana u Bijelom Polju, omogućiti otvaranje nove dimenzije razvoja Bijelog Polja.

"U proteklom periodu počeli smo da koristimo snažne turističke potencijale od Bjelasice i Cmiljače do pećine na Vražjim firovima. Da nije bilo svjesno zlonamjerne politike prethodne vlade, ne samo prema Bijelom Polju nego i prema cijelom sjeveru Crne Gore, ovakvi i slični kapitalni projekti koje je podržala naša politika zasigurno bi uticali na zaustavljanje procesa migracija i otvaranje prostora za snažan ekonomski razvoj svakog domaćinstva“, rekao je Dizdarević.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Damir Šehović poručio je da šta god je odlazeće "vlast pipnula, osušilo se".

"Pobijedićemo u Bijelom Polju na izborima u nedjelju, jer bi svaki drugačiji ishod od naše ubjedljive pobjede predstavljao čist politički mazohizam, jer Bijelopoljcima sigurno ni na kraj pameti nije da sopstvenu i sudbinu svoje djece predaju u ruke onima koji su za svega dvije i po godine obnašanja državne vlasti uništili sve čega su se dohvatili, jer se osušilo sve što su pipnuli", kazao je Šehović.

Suština je, kako je rekao, da oni hoće od Bijelog Polja da naprave cirkus koji gledamo na državnom nivou.

"Mi hoćemo da od tog cirkusa napravimo uređen i pristojan sistem kakav imamo u Bijelom Polju, Podgorici, i jednom broju drugih opština gdje naša koalicija vrši vlast”, naglasio je Šehović, a navodi se u saopštenju koalicije "Prava stvar, Još bolje za Bijelo Polje“.

Poručio je osim što nijesu u stanju da započnu bilo kakav novi projekat koji se odnosi na Bijelo Polje, nego ne znaju ni da dovedu do kraja one koje su, kako je rekao, oni započeli i za koje su obezbijedili novac.

“Zato niko od njih ne osjeća ni potrebu ni obavezu da objasni zašto gradnja osnovne škole "Dušan Korać", koja treba da bude jedna od najvećih u zemlji, a koja je počela da se gradi još za vrijeme mandata vlade čiji sam dio i sam bio, nije još završena. Prstom nijesu mrdnuli ni za Đalovića pećinu ni za Cmiljaču, kao ni za bilo koji drugi projekat za Bihelo Polje. Pa oni ne bi znali ni šta je vrpca da nije projekata koje smo mi završili a njih zapalo da ih otvore, kao što je bio slučaj sa puštanjem u promet autoputa, bulevara prema Danilovgradu i slično”, istakao je Šehović.

Zato će ih, kako je kazao Šehović, na parlamentarnim izborima koji će se, prema njegovim riječima, gotovo izvjesno održati za koji mjesec vratiti u opoziciju.

“Doduše, ni tamo ne znaju da se ponašaju, ali makar ne mogu praviti ovoliku štetu koju prave dok su na vlasti. A šteta je ogromna, jer svjedočimo jednom potpuno poremećenom sistemu vrijednosti u državi i satiranju svega što je Crnogorsko i građansko u njoj, njenom razaranju, namjernom pretvaranju u državu ljušturu, kako bi se njome lakše upravljalo sa strane”, saopštio je Šahović.

On je istakao da političku konkurenciju na okupu ne drži želja da učine nešto dobro za ovo društvo, nego strah.

“Oni se ne sabiraju oko dobrih ideja nego mržnje prema nama koji simbolizujemo građanske, sekularne, antifašističke i civilizacijske vrijednosti. A stari su davno rekli da nema veće mržnje od one kojom izdajnik mrzi izdanu domovinu”, saopštio je Šehović.

Šehović je, kako je saopšteno, na kraju zaključio da građani Bijelog Polja nikad nijesu imali lakši izbor.

“Jer biraju između jedne građanske i jedne kleronacionalističke politike. Jedne evropske, a druge srednjovjekovne antievropske. One zasnivane na idejama i one zasnovane na mraku i mržnji. I baš zato što smo makar danas svjesni koliki je ulog, ne smijemo u nedjelju ostati doma. Nemamo luksuz da na ovim izborima ostanemo kućama, ako mislimo da spašavamo što se spasiti može. Neka sedmicom iz Bijelog Polja krene talas vraćanja Crne Gore na put razvoja, napretka i istinskih građanskih vrijednosti” poručio je Šehović prisutnima.

Konvenciji su, kako navode, osim pomenutih prisustvovali i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, predsjednik SDP-a Raško Konjević, poslanica Draginja Vuksanović Stanković, predstavnik Bjelopoljske partije Mersudin Međedović, koordinatori DPS-a za Bijelo Polje Zoran Pažin i Nikola Divanović.

Bonus video: