Marković: Novi izbori 2020, dio građanske opozicije nije se ni morao sastajati

Marković je kazao da se jasno potvrđuje da iskazuju neodgovornost i nezrelost prema svojoj državi i institucijama i novcu koji su dobili poslanici, na osnovu poslaničkog mandata, na izborima koje osporavaju.
450 pregleda 41 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.09.2017. 17:39h

Datum novih parlamentarnih izbora je oktobar 2020. godine, saopštio je premijer Duško Marković, navodeći da očekuje opoziciju da već u ponedjeljak u parlamentu razgovaraju o preporukama OEBS-a za unpaređenje izbornog zakonodavstva.

Komentarišući najave dijela opozicije, da očekuju datum izbora, Marković je kazao da u toj poruci nema ništa novo i da je to još jedno razočaranje koje dolazi iz opozicije.

"Dio građanske opozicije, kako sebe nazivaju, nije se ni morao sastajati da bi poslali onakvu poruku. Jer te poruke govore i kolektivno i pojedinačno“, kazao je Marković.

On je kazao da se jasno potvrđuje da iskazuju neodgovornost i nezrelost prema svojoj državi i institucijama i novcu koji su dobili poslanici, na osnovu poslaničkog mandata, na izborima koje osporavaju.

On je, novinarima u Bijelom Polju rekao, da se nedoslednost i nepoštovanje opozicije sada odnosi i na međunarodnu zajednicu i relevantne međunarodne faktore koji su priznali rezultate parlamentarnih izbora.

Marković je podsjetio da su rezultate okotobarskih izbora priznali OEBS/ODIRH, Savjet Evrope, članice Evropske unije (EU) i druge zemlje međunarodne zajednice.

Kako je rekao, te zemlje i te organizacije su pozvali opoziciju u parlament, u institucije, da prekinu bojkot i započenu razgovore sa vlašću oko političke situacije.

„Kao zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) im kažem da ih već u ponedjeljak DPS čeka u parlamentu da razgovaramo o ispunjavanju preporuka OEBS-a/ODIRH-a u smislu ispunjavanja preporuka za unapređenje izbornog zakonodavstva“, naveo je Marković.

Ako opozicija, kako je rekao, i dalje ostaje pri zahtjevu da je datum novih izbora uslov za „trenutak kada treba da se vidimo za stolom u parlamentu, onda želim da ih obavijestim da je datum novih izbora oktobar 2020. godine“, rekao je Marković.

Na pitanje da li smatra da lider DPS-a, Milo Đukanović, treba da bude predsjednički kandidat te partije, Marković je kazao da Đukanović kao lider ima nesporni i najači autoritet u stranci.

Prema njegovim riječima, DPS je stranka koja funkcioniše po Statutu.

„Procedura utvrđivanja kandidata za predsjedničke izbore je tek u toku. Mi to radimo na ozbiljan i odgovoran način i sačakajte mjesec, mjesec i po i DPS će izaći sa svojim kandidatom“, rekao je Marković.

Markovića su novinari pitali da li predsjednik DPS Milo Đukanović treba da bude kandidat za predsjednika Crne Gore.

"Nesporno kao predsjednik ima najveći autoritet. Procedura utvrđivanja predsjedničkog kandidata je u toku i mi to radimo na veoma ozbiljan i odgovoran način i sačekajte mjesec ili mjesec i po i vjerujem da će DPS izaći sa kandidatom za predsjednika", kazao je Marković.

Upitan da će Crna Gora uputiti Hrvatskoj protesnu notu zbog Vladinog prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima u kom stoji da su agresiju na Republiku Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BIH, Marković je kazao nije čuo za to.

On je kazao da nije ispratio šta se dešava u hrvtskom parlamentu.

„Znam da je Hrvatska prijateljska susjedska zemlja sa kojom nemamo otvorenih pitanja, iako imamo izazaove vezano za granicu. Hrvatska je zemlja koja je uz Crnu Goru kada je u pitanju integracija u NATO i EU“, naveo je Marković.

Na pitanje kako komentariše istraživanja o ekonomskom rastu u Crnoj Gori, Marković je odgovorio da je to pitanje svih pitanja, politike i standarda u Crnoj Gori, šanse za bolji kvalitet života na sjeveru i svuda.

"Opoziija je u jednom iracionalnom rovu otpora prema insitutucijama i obavezama Vlade da finansijsku makro ekonomsku stabilnost učini povoljnom i da obezbijedi ekonomski rast i razvoj. Opozicija je u rovu destrukcije a mi i pored te destrukcije radimo na ovim važnim pitanjima za državu i svakog građanina u Crnoj Gori. I danas sa ponosom možemo da kažemo da su rezultati Vlade impresivni. To nisu samo rezultati Vlade nego svih koji su bila na ovom važnom poslu sa Vladom. Vidjeli ste da imamo rast u drugom kvartalu 5,1 odsto i to u uslovima kada imamo pad proizvodnje električne energije zbog suša više od 60 odsto. Nikada Crna Gora nije imala rast BDP, a da je imala pad proizvodnje električne energije. Ova Vlada je uspostavila dobru platformu, obezbijedila stabilnost javnih finansija, dobro se pozicionirala na međunarodnom finansijkom tržištu", rekao je Marković i podsjetio na izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da Vlada na kvalitetan način upravlja i ekonomijom i finansijama.

"Svjetska banka će poslije 22 časa izaći i sa predlogom i kreditnim rejtingu Crne Gore i sa nestrpljenjem čekamo tu odluku, odnosno stav Svjetske banke. Mogu da zamislim kada u decembru objavimo rezultate rasta u drugom kvartalu, usljed rasta u turističkoj privredi", rekao je Marković.

Bonus video: