INTERVJU Rakčević: Nema postizborne saradnje s DPS-om

”Moramo riješiti saobraćajne gužve, graditi nove vrtiće, škole, bolnicu i gimnaziju, popravljati dotrajalu infrastrukturu, širiti zelene površine...”, rekao je Luka Rakčević

31547 pregleda 48 komentar(a)
Podgorici neophodna promjena vlasti: Rakčević, Foto: Privatna arhiva
Podgorici neophodna promjena vlasti: Rakčević, Foto: Privatna arhiva

Nosilac liste Građanskog pokreta (GP) URA na lokalnim izborima u Podgorici Luka Rakčević, poručio je da ta stranka neće ulaziti u bilo kakve postizborne koalicije s Demokratskom partijom socijalista (DPS). Najavio je da će, ako dođe na vlast, izvršiti temeljnu reviziju postojećih i loših planskih dokumenata.

Da li će i na koji način Glavni grad pomoći siromašnim građanima, s obzirom na toda se najavljuje veća ekonomska kriza?

Već godinama upozoravamo na veliko siromaštvo u kom se nalaze brojne porodice u našem gradu, kao i na potrebu hitnih i radikalnih reformi koje bi mogle ublažiti takvo stanje. Činjenica da je gotovo svako treće dijete u našoj zemlji siromašno, mora biti crveni alarm za cijelo društvo, ali i primarni zadatak svake nove gradske vlasti. Potrebno je uvećati socijalna davanja, ali i konačno precizirati kome su ta sredstva najpotrebnija.

Zbog toga ćemo u najkraćem roku riješiti pitanje socijalnog kartona, koji je preduslov pravedne distribucije socijalnih davanja, dok ćemo najveću energiju uložiti u otvaranje novih radnih mjesta, kako bi sva nezaposlena lica u našem gradu ostvarila svoje pravo na rad, što je jedno od osnovnih i najvažnijih ljudskih prava.

Kako će gradske službe prestati da budu izborna baza vladajućih partija?

U posljednjih pet godina, godišnji troškovi za zarade zaposlenih u gradskim preduzećima porasli su za preko pet miliona eura, zbog čega danas nemamo novca za izgradnju bolnice, vrtića, domova zdravlja ili za rješavanje brojnih komunalnih i infrastrukturnih problema. Zaustavićemo partijska zapošljavanja, a dozvoliti meritokratski priliv najboljih kadrova. Osnovaćemo i gradsko preduzeće koje će biti zaduženo za postavljanje i održavanje solarnih panela, kojim ćemo otvoriti nova samoodrživa radna mjesta, ali i omogućiti višku radne snage iz drugih preduzeća (poput Vodovoda, Čistoće i drugih) da izvrše prekvalifikaciju i pridruže se novom timu.

Potrebna je temeljna reforma upravljanja, kako bi na čelo gradskih preduzeća došli ljudi koji se domaćinski odnose prema svom gradu, ali i jasna vizija kako naša preduzeća trebaju da izgledaju za 10 ili 15 godina.

Na koji način planirate da riješite urbanistički nered u glavnom gradu?

URA je prva i jedina pokrenula pitanje urbanističkog haosa u našem gradu i vodila borbe u mnogim dijelovima Podgorice, koje su rezultirale očuvanjem resursa našeg grada. Tako smo protestima i pritiscima spriječili DPS da u Bloku V gradi soliter “Milenijum” od 25 spratova ili da na Kasarni Morača grade “City kvart 3”, sa preko 150 hiljada kvadrata betona, zbog čega će Kasarna uskoro postati centralni i najveći gradski park, kao i dom budućeg muzeja savremenih umjestnosti. Vodili smo bitke za očuvanje Njegoševog parka, a važne borbe smo dobili i na Gorici, na Ljuboviću, na prostoru MZ “1. maj” i u svim drugim dijelovima našeg grada. Uspjeli smo da zabranimo dalju gradnju u Bloku VI, rušenje preostalih kuća u Bokeškoj ulici, kao i izgradnju solitera neograničene spratnosti, površine preko 25 hiljada kvadrata, koji je Aco Đukanović želio graditi na prostoru RZUP-a.

Tako da naša borba za prostorne resurse Podgorice kontinuirano traje punih deset godina, a iza nas su brojne opipljive pobjede, zbog kojih je naš grad danas zeleniji i ljepši. Odmah nakon promjene lokalne vlasti izvršićemo temeljnu reviziju postojećih i loših planskih dokumenata. Naš plan je da na Sadinama gradimo novu Podgoricu i da na Sadine preselimo aktivnosti građevinskih kompanija preselimo iz napadnutih i preizgrađenih dijelova Podgorice (poput Stare varoši, centra, Zabjela, dijela preko Morače).

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Nakon pune tri decenije vladavine DPS-a i njihovih šerifa-gradonačelnika, našem gradu je neophodna promjena vlasti. Zbog toga, bilo kakva postizborna saradnja sa DPS-om unaprijed je isključena, a duboko vjerujem da će njihov silazak sa vlasti u Podgorici i drugim gradovima biti sjajan okidač za reformu te partije i veliko čišćenje na unutrašnjem planu, šta će takođe biti ljekovito za političke procese.

Šta lista čiji ste nosilac nudi građanima Podgorice i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Zbog toga što se našim gradom bavimo punih 10 godina, a ne 10 dana predizborne kampanje i što znamo svaki problem našeg grada, kao i najbolji način da te probleme riješimo. Mi imamo viziju kako Podgorica treba da izgleda za 10 godina.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u glavnom gradu?

Moramo riješiti saobraćajne gužve (kupovinom tramvaja i električnih autobusa), graditi nove vrtiće, škole, gradsku bolnicu i gimnaziju za dio grada preko Morače, popravljati dotrajalu infrastrukturu, širiti zelene površine, reformisati sistem gradskih preduzeća i odgovnornim pristupom duplirati gradsku kasu. Moramo otvoriti nova radna mjesta i kroz biznis zonu na Ćemovskom polju privući investiture, ali i zasaditi pola miliona novih stabala drveća u naredne četiri godine. Moramo riješiti pitanje parkinga u užem gradskom jezgru i zatvoriti cijeli centar za saobraćaj, a isti princip sprovesti i u Staroj varoši.

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj glavnog grada?

Odmah ćemo donijeti plan humane urbanizacije Sadina, čime će grad samo od komunalija ostvariti profit između 150 i 180 miliona eura, uz prihod od 4-5 miliona eura na godišnjem nivou od poreza. Izradićemo studiju i izabrati najbolje trase za tramvajske šine, a odmah započeti i nabavku modernih tramvaja, čime bismo riješili saobraćajne gužve. U saradnji sa Vladom, po hitnom postupku ćemo započeti izgradnju vrtića, osnovnih škola i domova zdravlja (počev od prostora City kvarta), a na Sadinama ćemo graditi novu gimnaziju za dio grada Preko Morače.

Izgradićemo veliku podzemnu garažu od Beka do Kanarinki (na prostoru atomskog skloništa), pa dobiti novi gradski Trg i sa druge strane Beka, a nakon toga zatvoriti cijeli centar grada za saobraćaj. Izgradićemo podzemnu garažu u Staroj varoši, u ulici Špira Mugoše, pa i čitavu Staru varoš zatvoriti za saobraćaj i popločati kaldrmom.

Svaka zgrada u našem gradu će na svojim otvorenim krovovima dobiti solarne panele, kako bi bar 10 mjeseci godišnje (uz 250 sunčanih dana) sami proizvodili svoju struju, dok ćemo sredstva uložiti i u izgradnju novih termo-izolacionih fasada.

Izgradićemo veliki centralni gradski park na prostoru Kasarne Morača, ali i realizovati naš projekat šetališta uz Moraču. Otvorićemo novu zelenu kapiju za Goricu, na prostoru pored Gimnazije, i zaokružiti zelenu rutu našeg grada. Rekonstruisaćemo zgradu robne kuće “Beograd” i u 3,800 m2 modernog prostora smjestiti preko 150 start-up kompanija i otvoriti brojna nova radna mjesta.

Vratićemo stadion pod Goricom FK “Budućnost” i pronaći novog, ozbiljnog partnera koji bi FKB vratio na staze nekadašnje slave. Ulagaćemo u infrastrukturu, širiti pješačke zone i otvoriti novi dnevni centar za djecu sa teškoćama u razvoju. Završićemo projekat doma za stare, ali i kompenzacijom komunalnog opremanja uvećati fond “socijalnih stanova” već u prvoj godini za 250 stambenih jedinica.

Odvajaćemo veća sredstva za razvoj zanatstva, preduzetništva, graditi ogromni park na Ćemovskom polju, ali i pokrenuti brojne druge projekte koji će od Podgorice napraviti istinski zelen, moderan i održiv grad. Jer - ovo je naš grad!

Bonus video: