DPS: Opozicija osvojila većinu glasova, lokalni izbori najava izbornog procesa na državnom nivou

"Ove izbore je karakterisala nezapamćena zloupotreba državnih resursa, partijsko zapošljavanje po državnim preduzećima, koje je devastiralo te sisteme i napravilo od njih gubitaše. Sve su to posljedice sa kojima ćemo se suočiti brzo"

24301 pregleda 64 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Rezultati lokalnih izbora izvjesna su najava izbornog procesa na državnom nivou. Preliminarni rezultati, koji su izraz volje skoro pola biračkog tijela, pokazuju da su opozicione partije i one koje su van parlamenta, osvojile većinu glasova, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Dodaju da to jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz 2020.

"i potrebu da se što prije organizuju državni izbori, kako bi se zaustavilo politički nakaradno stanje, u kojem stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider, zloupotrebljavaju institucije i vlast", navodi se u saopštenju DPS

Kažu da je DPS samostalno ili sa koalicionim partnerima jedini politički subjekat koji ima odbornike u svih 14 opština.

"U većini opština smo politički subjekt sa najvećim brojem glasova. U Podgorici, iako nemamo apsolutnu većinu, broj odbornika liste koju je predvodio Ivan Vuković skoro je duplo veći od sljedeće liste, u Bijelom Polju smo osvojili vlast, u Baru takođe, u Plavu je naša lista osvojila apsolutnu većinu, u Tivtu smo stranka koja ubjedljivo ima najviše odbornika, u Danilovgradu smo najjača politička partija, u Kolašinu smo osvojili najviše glasova, na Žabljaku imamo najviše odbornika", navode.

Oni su u svim opštinama gdje su osvojili vlast ili imaju najveći broj odbornika, pozvali sve političke subjekte koji ne grade svoj program na mržnji, već na razvoju Crne Gore, njenoj evropskoj perspektivi i jačanju građanskog društva, na formiranje postizbornih koalicija.

"Vjerujemo da je za mnoge partije period od dvije godine bio otrježnjujući, i da su shvatili da se na mržnji prema DPS-u ne može graditi politika i voditi država", kažu iz DPS.

Izraziti pad izlaznosti građana, dodaju, može se tumačiti kao razočarenje birača koje je nastupilo poslije 2020. godine.

"Kada su umjesto najavljenog 'oslobođenja' dobili nestabilnost, ogromna zaduženja, rast nezaposlenosti, pad ekonomije, ruiniranje zdravstva.… Sa druge strane, ove izbore je karakterisala nezapamćena zloupotreba državnih resursa, partijsko zapošljavanje po državnim preduzećima, koje je devastiralo te sisteme i napravilo od njih gubitaše. Sve su to posljedice sa kojima ćemo se suočiti brzo", piše u saopštenju.

Demokratska partija socijalista u saopštenju navodi i da je svjesna da je trend populističke politike koji je globalni, stigao i u Crnu Goru.

"I da obećanja koja su lažna i neutemeljena mogu da trenutno zavaraju. To je neodgovoran način vođenja politike, obmana birača, koja ima svoju cijenu i nikad nijesmo, niti ćemo na taj način tražiti podršku glasača", ocijenio je DPS.

Navode da su u nekim opštinama očekivali veću podršku.

"Zbog konkretnih rezultata koje je lokalna vlast postigla, ali su očigledno drugi faktori opredijelili izbornu volju birača. U narednom periodu ćemo analizirati rezultate, trudeći se da eventualne greške ispravimo do parlamentarnih izbora, koji su sada već gotovo izvjesni", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: