Vujičić podnio prigovor OIK Budva: Građanima povrijeđeno biračko pravo - birali liste, a ne predstavnike

Glasajući za izbornu listu, kako je kazao, birači su glas dali svim kandidatima na izbornoj listi, činjenica da su neki birači-kandidati dobili mandate, a neki nisu, predstavlja diskriminaciju prava birača, da budu birani bez diskriminacije

6526 pregleda 4 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Kandidat za odbornika i nosilac izborne liste "Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu", Božidar Vujičić podnio je danas Opštinskoj izbornoj komisiji u Budvi prigovor.

"Podnosim prigovor, zbog povrede biračkog prava na lokalnim izborima za izbor predstavnika-odbornika SO Budva. Biračima je povređeno pravo iz člana 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i pravo iz člana 2 st.1 u vezi sa članom 45 i članom 8 Ustava Crne Gore. Na održanim izborima birači nisu mogli da ostvare vlast, slobodnim izborom predstavnika, jer nisu slobodno birali predstavnike, već su birali izborne liste. Birači nisu mogli da ostvare jednako biračko pravo, da budu birani bez diskriminacije, jer su birači birali izborne liste, a mandati su biračima-kandidatima, koji su iskazali volju da budu birani, raspoređivani po redosledu kandidata na izbornoj listi, odnosno diskriminacijom biračkog prava", naveo je Vujičić u prigivoru.

Glasajući za izbornu listu, kako je kazao, birači su glas dali svim kandidatima na izbornoj listi, činjenica da su neki birači-kandidati dobili mandate, a neki nisu, predstavlja diskriminaciju prava birača, da budu birani bez diskriminacije.

"Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima je potvrđen od strane Crne Gore i na osnovu čl.9 Ustava Crne Gore, sastavni je dio unutrašnjeg pravnog poretka, ima primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuje, kada odnose određuje drugačije od domaćeg zakonodavstva. Članom 25 Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, garantuje se svakom biraču da bude biran bez diskriminacije, dok je članom 96 Zakona o izboru odbornika i poslanika, određeno da se mandati kandidatima na izbornoj listi raspoređuju po redosldu na listi, što predstavlja diskriminaciju”, istakao je Vujičić.

Dodao je da je jasno da se na osnovu člana 96 Zakona o izboru odbornika i poslanika, raspodjela mandata kandidatima određuje drugačije od raspodjele mandata određene članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

"I da nadležni organi za sprovođenje izbora (OIK, DIK i Ustavni sud) moraju neposredno da primjene način korišćenja prava birača da bude biran bez diskriminacije , kako je to određeno članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.Jednako pravo birača-kandidata da bude biran, moguće je samo na otvorenim izbornim listama, na kojima birači glas daju izbornoj listi ali i kandidatu na izbornoj listi, tako da svi kandidati mogu da ostavre jednako biračko pravo da budu birani, bez obzira na koje se mjesto nalaze na listi ili pol i tako ostvare pravo da budu birani bez diskriminacije, u skladu sa članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima", zaključio je Vujičić.

Bonus video: