Simulacija "Vijesti": Da su parlamentarni izbori, stara većina bi stizala blizu tropetinske većine

Takozvana stara parlamentara većina sad imala oko 47 poslanika, šest više nego prije dvije godine. Odnosno, bili bi na granici tropetinske većine (49 glasova) za izbore u pravosuđu

39436 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na nedjeljnim izborima DPS i njegovi partneri, Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD), ostvarili su zajedno prosjek od oko 35 odsto glasova. Kad bi se to srazmjerno računalo za teritoriju cijelu Crne Goru, ove stranke bi ukupno imale 28 poslanika u državnom parlamentu, odnosno sedam manje nego sada.

To proizilazi iz simulacije, koju su “Vijesti” napravile, preslikavajući nedjeljne rezultate lokalnih izbora na državni parlament.

Bošnjačka stranka bi, po tom osnovu, zbog povećanja glasova u Bijelom Polju i Rožajama imala rast sa tri na četiri poslanika. Uz procjenu da bi albanske stranke tradicionalno dobile dva poslanika, opozicija s prethodnih izbora sad bi imala 34 umjesto 40 poslanika.

Pokret “Evropa sad” je u Podgorici osvojio oko 22 odsto glasova, ali u drugim opštinama znatno niže. Kad bi se njihov rezultat sa ovih lokalnih izbora računao srazmjerno na cijelu državu, imali bi 13 poslanika.

DF je u Podgorici uzeo 18 odsto glasova, ali je u većini drugih opština imao bolji rezultat. Njihovi glasovi, sa srodnim partijama koje su negdje izlazile samostalno, donijele bi im takođe oko 18 poslanika.

Demokrate su u Podgorici i Budvi imale pad, ali su ga djelimično nadoknadile u drugim opštinama, pa bi glasovi njihove koalicije vrijedjeli oko osam poslanika - dok ih sada u državnom parlamentu ima devet.

GP URA je u Podgorici imao pad u odnosu na parlamentarne izbore, ali je taj pad nadoknađen rastom na sjeveru, u Baru i na nedavnim izborima u Ulcinju. Njihova koalicija sa Strankom pravde i pomirenja i Bokeškim forumom, imala bi glasova za pet poslanika, odnosno jednog više nego što trenutno imaju.

SNP u Podgorici nije prešao cenzus jer im je nedostajalo oko 200 glasova. Međutim, u većini opština na sjeveru, Budvi i Danilovgradu su prešli cenzus, pa bi zajedno sa nedavno osvojenih 3,8 hiljada u Beranama, imali glasova za oko tri poslanika na državnom nivou. Trenutno imaju pet.

Ovo pokazuje da bi tzv. stara parlamentara većina sad imala oko 47 poslanika, šest više nego prije dvije godine. Odnosno, bili bi na granici tropetinske većine (49 glasova) za izbore u pravosuđu.

S obzirom na to da je DPS na ovim izborima izgubio vlast u više opština, iskustva pokazuju da će se njihov pad u tim opštinama povećati kad nove većine formiraju vlast u njima.

Bonus video: