Pešić: Crna Gora podržava Ukrajinu u njenoj borbi za suverenitet i slobodu

On je poručio da će država nastaviti da se zalaže za razvoj regionalnoih sigurnosnih kapaciteta i da će raditi na jačanju zajedničkog doprinosa u NATO vođenim misijama i operacijama

1929 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PR služba Ministarstva odbrane
Foto: PR služba Ministarstva odbrane

Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Rajko Pešić poručio je da Crna Gora podržava Ukrajinu u njenoj borbi za suverenitet i slobodu.

On je danas u Kolašinu otvorio konferenciju Inicijative A5 u formatu direktora politike odbrane ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača, čija je tema bila globalna bezbjednosna situacija, sa posebnim osvrtom na region Zapadnog Balkana.

"Inicijativa A5 postala je glavna platforma regionalne odbrambene i vojne saradnje, kao i odličan podsjetnik na važnost jačanja međusobne saradnje i zajedničkog reagovanja u odbrani od bezbjednosnih prijetnji", kazao je Pešić.

Politički direktori ministarstava odbrane zemalja članica A5 razmatrali su, navodi se u saopštenju PR Službe Ministarstva odbrane, i ulogu ove Inicijative u regionalnoj i međunarodnoj zajednici.

Pešić je naglasio da Crna Gora podržava Ukrajinu u njenoj borbi za suverenitet i slobodu.

“Rat u Ukrajini stavio je na probu odlučnost međunarodne zajednice ali, nije uspio da nas podijeli. Saveznici i partneri ujedinjeni su u podršci i šalju ovoj zemlji značajnu vojnu i humanitarnu pomoć”, kazao je Pešić.

Posebno naglašavajući današnje opasnosti od hibridnog rata, dezinformacija i ekonomskog pritiska, Pešić je, kako navode, kazao da je jačanje bilateralne i regionalne odbrambene saradnje od primarne važnosti za postizanje neophodnog nivoa otpornosti zemalja Zapadnog Balkana, kao i na potencijalne prijetnje koje se mogu pojaviti.

“Crna Gora će nastaviti da se i dalje zalaže za razvoj regionalnoih sigurnosnih kapaciteta, kao što će raditi i na jačanju zajedničkog doprinosa u NATO vođenim misijama i operacijama”, saopštio je Pešić.

Govoreći o ulozi Inicijative A5 na regionalnom i međunarodnom planu, Pešić je naglasio da se u 19 godina postojanja, afirmisala kao značajan faktor stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana.

“Regionalni doprinos svjetskom miru bila je osnovno načelo Američko-jadranske povelje od osnivanja, koje je u svjetlu novih događaja dobilo na važnosti”, zaključio je Pešić.

Bonus video: