Vuković se obratio Vrhovnom sudu

Iz Vrhovnog suda "Vijestima" je odgovoreno da je klub odbornika Demokrata iz Skupštine glavnog grada, podnio zahtjev za vanredno preispitivanje presude kojom je poništena odluka Skupštine glavnog grada od 5. jula 2022. I Vuković se, kako su naveli iz Vrhovnog suda, "takođe kao zainteresovana strana, obratio sa zahtjevom za vanredno preispitivanje presude"

63654 pregleda 36 komentar(a)
Uložio zahtjev za preispitivanje presude kojom je osporen njegov izbor: Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC
Uložio zahtjev za preispitivanje presude kojom je osporen njegov izbor: Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC

Vrhovnom sudu podnijeta su dva zahtjeva za preispitivanje presude Upravnog suda, kojom je julski izbor gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića utvrđen kao nezakonit.

Iz Vrhovnog suda “Vijestima” je odgovoreno da je klub odbornika Demokrata iz Skupštine glavnog grada, podnio zahtjev za vanredno preispitivanje presude kojom je poništena odluka Skupštine glavnog grada od 5. jula 2022. I Vuković se, kako su naveli iz Vrhovnog suda, “takođe kao zainteresovana strana, obratio sa zahtjevom za vanredno preispitivanje presude”.

Iz Demokratske Crne Gore "Vijestima" su rekli da oni nijesu podnosili zahtjev Vrhovnom sudu, jer su zadovoljni odlukom Upravnog suda.

Gradonačelnik Podgorice nije dobio većinsku podršku na nedjeljnim lokalnim izborima i najavio je da će predati vlast, iako je reizabran po drugi put tri dana prije izbora.

Rok za prigovore na tok izbora 23. oktobra istekao je sinoć u 20 časova.

Izbornoj komisiji Glavnog grada juče je više prigovora dostavila “Svetosavska srpska lista”, koja je između ostalog tražila i uvid u izborni materijal. Predsjednik OIK Veselin Vukčević je rekao da će hitno sazvati sjednicu i omogućiti uvid listi koja je to tražila, a po prigovoru će postupiti u roku od 24 sata.

Prema nezvaničnim informacijama više žalbi dostavilo je i nekoliko građana.

U Podgorici je koalicija oko DPS-a osvojila 24 mandata, pokret Evropa sad 13, a DF sa koalicionim partnerima 11 mandata. Lista Demokrata-UCG-Demos osvojila je šest mandata, koalicija URA-Civis-Albanska alternativa četiri mandata. Ispod cenzusa su bili SNP, Preokret i Svetosavska srpska lista.

OIK Zeta dobila je prigovor DPS-a, koji traži ponavljanje izbora na dva biračka mjesta zbog “neobrazloženosti u vezi sa nevažećim glasačkim listićima”, saznaju “Vijesti”. U najmlađoj opštini DF je osvojio 16 mandata, DPS 8, Demokrate 7 i SNP 1 mandat. OIK Tivta nije dobio žalbu ni jednog podnosioca izbornih lista. Sjednica OIK je zakazana za danas u podne kada će se proglasiti konačni rezultati izbora.

Koalicija DPS-SD-SDP-LP će u novom sazivu SO Tivat imati 12 odbornika, koalicija “Da zapečatimo” 10, dok će DF i HGI imati po tri odbornika. Krtoljska lista osvojila je dva mandata, a sa po jednim svojim odbornikom u novom sazivu biće zastupljeni i Tivatska akcija i Bokeški forum.

OIK Budva je odbila prigovor nosioca izborne liste “Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu”. U tom gradu je lista oko DF-a osvojila 18 mandata, koalicija DPS, SDP, SD, LP i GI “21. maj” devet mandata, Demokrate - Demos - četiri mandata i URA i SNP po jedan mandat.

Iz OIK Pljevlja su rekli “Vijestima” da je koalicija okupljena oko DPS podnijela prigovor. U tom gradu DF je osvojio 12 mandata, koalicija koju predvodi DPS devet, Demokrate, Pokret za Pljevlja i UCG sedam, Evropa sad četiri, a koalicija SNP i URA dva mandata.

Kolašinskom OIK-u prigovore je podnijela Evropa sad, a bilo je najavljeno da će to učiniti i Pokret zajedno gradimo Kolašin. U toj opštini SNP je uzeo tri mandata, DF četiri, URA jedan mandat, Evropa sad tri mandata, Grupa birača - “Za naš Kolašin - Momčilo Vukčević” dva mandata, Demokrate - Ujedinjena Crna Gora devet, koliko ima i koalicija oko DPS-a.

U Plužinama i Šavniku u prvoj polovini dana nije bilo prigovora, a iz OIK su saopštili da očekuju da će tako i ostati do isteka roka. U Plužinama su Demokrate osvojile četiri mandata, Nova šest, SNP 17, URA - jedan, a DPS-SD dva mandata.

U Šavniku su Demokrate - Ujedinjena Crna Gora - Evropa sad - “Idemo ljudi” dobili 80 glasova, DPS-SD 429 glasova, a SNP-NOVA-DNP 474 glasa.

Žabljačkom OIK-u je lista DPS-SD uputila prigovor zbog navodnih nepravilnosti na biračkom mjestu br. 21 - OŠ “Dušan Obradović”.

U Bijelom Polju nije bilo žalbi, a DF, SNP i Demokrate podnijeli su zahtjeve za kontrolnim brojanjem glasova na više biračkih mjesta.

Iz DF-a Vijestima je saopšteno da su juče, uvidom u biračkim materijal na nekoliko mjesta, utvrdili da nije bilo bitnih nepravilnosti, dok su iz SNP-a najavili da će danas, nakon kontrolnog brojanja materijala na nekoliko biračkih mjesta, odlučiti da li će proširiti zahtjev i na druga mjesta.

U opštinama gdje nije bilo prigovora, konačni rezulati mogu se saopštiti danas, dok će u onima gdje su dostavljeni, opštinske komisije imati 24 časa da ih riješe. Ukoliko partije ne budu zadovoljne, mogu dostaviti prigovor Državnoj izbornoj komisiji koja takođe, ima rok od 24 sata za odlučivanje.

Bonus video: