Pešić predsjednik Upravnog suda

Pešić je ekspert za slobodu izražavanja jer je prošao obuke Savjeta Evrope u tom dijelu, ali je ranije donio presude koje su kritikovane kao suprotnost afirmacije tog ljudskog prava

18209 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Miodrag Pešić izabran je sa predsjednika Upravnog suda.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Sudskog savjeta.

Čelno mjesto Upravnog suda upražnjeno je odlaskom Branke Lakočević u penziju u avgustu prošle godine.

Pešić je ekspert za slobodu izražavanja jer je prošao obuke Savjeta Evrope u tom dijelu, ali je ranije donio presude koje su kritikovane kao suprotnost afirmacije tog ljudskog prava. Najoštrije reakcije u javnosti izazvala je njegova presuda protiv lista "Vijesti" po tužbi advokatice Ane Đukanović u vezi korupcije u slučaju “Telekom”.

Ustavni sud je 2020. utvrdio je da je povijeđena sloboda izražavanja presudom Višeg suda u Podgorici, koji je ranije osudio "Vijesti" zbog teksta "“I sestra najvišeg zvaničnika Vlade primila mito" utvrdivši da je advokatici povrijeđen ugled i čast.

Prvostepenu presudu u tom predmetu donio je Pešić dok je bio sudija Osnovog suda u Podgorici, tvrdeći da su "Vijesti" objavljivanjem fotografije i takvog naslova implicirale da je advokatica primila mito, odnosno da list ne ostavlja sumnju čitacioma da je baš ona uzela mito jer je "sestra najvišeg zvaničnika Vlade".

Ana Đukanović je sestra predsjednika države i bivšeg premijera Mila Đukanovića.

U pitanju je tekst o privatizaciji Telekoma, a zbog sličnog sadržaja i na istu temu Ustavni sud je ranije presudio u korist dnevnog lista Dan i nedjeljnika Monitor usvojivši njihove žalbe.

U drugom slučaju, kao član vijeća Višeg suda Miodrag Pešić je smanjio naknadu koje je Osnovni sud dosudio za povredu časti i ugleda u tužbi urednika TV Vijesti Vladana Mićunovića protiv TV Pinka.

Vijeće je smatralo da je prvostepeni sud dosudio previsok iznos na ime nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti (3.000 eura), pa je smanjilo naknadu na 1.000 eura. U presudi se ocjenjuje da bi "dosuđivanje naknade u većem iznosu predstavljalo nezakonito bogaćenje lica kome je nanijeta šteta i ne bi odgovarala svrsi dosuđene novčane naknade".

Kako je saopšteno iz Sudskog savjeta, objavljen je i intervju sa kandidatima za izbor predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, Veljkom Bulatovićem i Momirkom Tešić i da nakon sprovedenog postupka, nije donijeta odluka o izboru predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

Za sudije Apelacionog suda izabrani su Srđan Vujović i Dragoje Jović, dosadašnje sudije Višeg suda u Podgorici.

"Savjet je konstatovao prestanak sudijske funkcije Sonji Cvjetićanin Ognjenović, sutkinji Višeg suda u Podgorici, zbog ispunjavanja uslova na starosnu penziju. Istovremeno donijeta je odluka o raspisivanju internog oglasa za popunu upražnjenog sudijskog mjesta u Višem sudu u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Za sudiju Privrednog suda imenovan je Nemanja Popović.

Novoimenovani će 28. oktobra položiti svečanu zakletvu pred predsjednicom Sudskog savjeta.

Sudski savjet je donio odluku o raspisivanju javnih oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, predsjednika Privrednog suda Crne Gore i predsjednika Osnovnog suda u Kotoru. Istovremeno, donijeta je odluka o raspisivanju javnih oglasa za izbor tri sudije Apelacionog suda i dvoje sudija viših sudova.

Odlučeno je da se objavi oglas za dobrovoljno trajno raspoređivanje troje sudija u Viši sud u Podorici, i jednog sudije u Osnovni sud u Beranama.

Bonus video: