MANS: Najintezivnija funkcionerska kampanja u Podgorici, partije institucionalnu prednost koristile u svim opštinama

"Aktivnost koja je očekivano najviše bila zastupljena u predizbornom periodu kao način da se pridobiju glasovi građana, bilo je asfaltiranje ulica"

11752 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podgorica, Bijelo Polje i Rožaje su opštine u kojima je zloupotreba institucionalne prednosti bila najvidljivija tokom proteklih izbora, dok je funkcionerska kampanja bila najintezivnija u Glavnom gradu, materijalizovana kroz aktivnosti nosioca liste, gradonačelnika Ivana Vukovića, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Navode da je funkcionerska kampanja i korišćenje institucionalne prednosti su kritikovane od strane misije ODHIR-a tokom prethodnih parlamentarnih izbora kao vid zloupotrebe javnih resursa za potrebe kampanja političkih partija.

"Nešto više od dva mjeseca predizborne kampanje političke partije su iskoristile da u opštinama u kojima čine izvršnu vlast na lokalnom nivou, inteziviraju aktivnosti na, dominantno, infrastrukturnim radovima, uključujući izgradnju i rekonstrukciju ulica, uređenje parkova i zelenih površina, te najavu novih ulaganja i projekata, što je praksa koja je zabilježena u svim opštinama. Aktivnost koja je očekivano najviše bila zastupljena u predizbornom periodu kao način da se pridobiju glasovi građana, bilo je asfaltiranje ulica", navodi se u saopštenju.

Osim Podgorice koja je zbog svoje veličine u tome prednjačila, kako se dodaje, značajne radove zabilježili su i u opštinama Rožaje, Pljevlja i Šavnik.

"Tokom protekle predizborne kampanje je takođe primijećeno da su političke partije koje vrše vlast na lokalnom nivou nerijetko za sebe preuzimale zasluge i rezultate rada javnih preduzeća, a najintezivnija praksa takve vrste je primjećena u Podgorici, gdje je pokret "Svi za naš grad", predvođen Demokratskom partijom socijalista (DPS) i gradonačelnikom Ivanom Vukovićem kao svoje predstavljao brojne projekte Glavnog grada koji su finansirani novcem svih građana Podgorice. Osim Podgorice, takva praksa je primijećena i u Bijelom Polju, Kolašinu i Pljevljima, gdje si lokalni odbori DPS-a otvoreno reklamirali infrastrukturne radove kao svoju zaslugu. U Podgorici je primijećeno i da javna preduzeća i kompanije čiji osnivač je Glavni grad, daju direktu podršku samo jednoj izbornoj listi (Svi za naš grad) i gradonačelniku Vukoviću, a u tome su prednjačili "Vodovod i kanalizacija“ i "Agencija za stanovanje" koji su na svojim nalozima društvenih mreža otvoreno promovisali pomenutu izborni listu".

Većina opština u kojima su održani lokalnih izbori, dodaju iz MANS-a, su tokom izborne kampanje promovisale rezultate realizovane tokom prethodnog mandata lokalne izvršne vlasti, uz najave novih projekata.

"Takva praksa je zabilježena u Podgorici, Budvi, Baru, gdje su lokalne uprave finansirale izradu posebnog video sadržaja u kojem se tokom izborne kampanje reklamiraju opštinski projekti. Kada je u pitanju funkcionerska kampanja, ona je najvidljivija bila u Glavnom gradu, gdje je nosilac liste "Svi za naš grad", Ivan Vuković, sa pozicije gradonačelnika Podgorice nerijetko promovisao izbornu kampanju liste koju je predvodila njegova politička partija. Tokom nešto više od dva mjeseca izborne kampanje, Vuković je učestvovao na više od pedeset pojedinačnih događaja koje je organizovao Glavni grad, a koji su imali za cilj promociju nekog rezultata lokalne uprave ili najavu budućih projekata. Ova kampanja se nerijetko u istom danu preklapala sa njegovim aktivnostima nosioca liste, što je bilo najvidljivije kroz kampanju koja je vođena na društvenim mrežama".

Iz MANS-a je saopšteno da je sličnu praksu imao i predsjednik Opštine Budva, Milo Božović, koji je ujedno bio i nosilac liste Demokratskog fronta u tom gradu.

"Nastavak ovakve prakse direktna je posljednica nereformisanog izbornog zakonodavstva, ali prije svega nedostatka političke volje kod većine partija koje učestvuju u izbornom procesu da se ova oblast dodatnu uredi i smanji prostor za zloupotrebu državnih fondova za promociju političkih partija. Osim toga, potrebno je dodatno osnažiti nadzor nad sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer dosadašnji rezultati Agencije za spriječavanje korupcije nisu dovoljni za unaprjeđenje zakonitosti izbornog procesa u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju MANS-a

Bonus video: