Maslenjak tražila ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora sa SPC; Vlada: Neosnovana inicijativa

Maslenjak tvrdi da predlagač TU nije mogao predložiti zaključivanje ovog ugovora s Vladom dok se ne završi proces razdvajanja dva vjerska subjekta - SPC i CPC

22616 pregleda 47 komentar(a)
Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Maslenjak, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Pravnica Sanja Maslenjak podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora (TU) između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U Predlogu mišljenja Vlade na tu inicijativu, piše da Maslenjak, koja je bila i kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda, smatra da TU nije u saglasnosti s Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Ona navodi da su povrijeđeni članovi 17 i 19 Ustava, jer je onemogućeno da Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ostvari svoja ustavna i zakonska prava, te da je javnopravni organ bio dužan da obezbijedi ravnopravan tretman. Maslenjak, između ostalog, ističe i da je povrijeđen član 14 Ustava, na način što je u članu 2 TU utvrđeno vršenje javnopravnih ovlašćenja u Crnoj Gori u skladu s kanonskim pravom i Ustavom SPC.

Ona tvrdi da predlagač TU nije mogao predložiti zaključivanje ovog ugovora s Vladom dok se ne završi proces razdvajanja dva vjerska subjekta - SPC i CPC.

"Dalje navodi da je odredbom člana 5 TU izvršena direktna povreda ustavnih prava CPC kao pravnog nasljednika Mitropolije crnogorsko-primorske, koja ima kontinuitet funkcionisanja 1.000 godina u Crnoj Gori. Nadalje navodi da odredba člana 7 stav 4 TU predstavlja direktnu povredu materijalnog prava iz razloga što je pravni sljedbenik imovine CPC. Dalje navodi da odredba člana 12 stav 1 i 3 TU ne korespondira sa činjeničnim stanjem i pravom svojine na teritoriji Crne Gore od strane SPC", piše, pored ostalog, u dokumentu.

Praksa je da kada Ustavni sud dobije inicijativu od jedne stranke, traži izjašnjenje institucije koja je donijela odluku na koju se inicijativa odnosi. U ovom slučaju to je Vlada Crne Gore.

Vlada Crne Gore je usvojila TU 8. jula, a potpisala sa SPC 3. avgusta ove godine.

Iz Vlade su ocijenili da je inicijativa neosnovana, a da TU po svojoj sadržini i cilju nije suprotan pravnim propisima.

U mišljenju naglašavaju da, s obzirom na to da su zaključeni ugovori sa Svetom stolicom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom, nisu postojale zakonske smetnje za zaključivanje TU sa SPC, jer, kako ističu, "ista ispunjava sve uslove propisane Zakonom o slobodi vjeroispovijesti".

Iz Vlade kažu da se javnopravna ovlašćenja u tekstu TU odnose u prvom redu na osnivanje obrazovnih, zdravstvenih i karijativnih ustanova.

"Koja javna ovlašćenja pripadaju državi, a po pravilu su povjerena crkvama i vjerskim zajednicama u skladu s oblikom ugovora. Javnopravna ovlašćenja crkava i vjerskih zajednica proističu iz autoriteta države u obimu u kome ih država povjerava pravnim okvirom, odnosno međusobnim ugovorom u konkretnom slučaju. U uspjelim civilnim društvima zapadnih demokratija, ovakve ili društvenim ulogama prilagođene autonomije društvenih subjekata, imaju ne samo vjerske zajednice, nego i različiti akademsko-kulturni i strukovni subjekti, univerziteti, akademije, komore i sl, a da tu ipak nema ni trunke principa eksteritorijalnosti i oduzimanja prava države u odnosu na takve društvene subjekte. TU nema pravo da mijenja opšte propise, ali svakako pomaže da se koncentracija prava i obaveza usmjeri na jedno mjesto...", piše u mišljenju.

U dokumentu stoji i da Vlada smatra da su bez osnova ocjene Maslenjak da su povrijeđeni članovi Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

"Vlada je mišljenja da TU između Vlade Crne Gore i SPC od 8.7.2022. godine ne narušava odredbe Ustava Crne Gore, članove Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, niti odredbe Zakona o zaštiti kulturnih dobara, pa podnijetu inicijativu treba odbiti kao neosnovanu", piše u mišljenju.

Bonus video: