Popa o Otvorenom Balkanu: Ekonomske integracije mogu imati pozitivan rezultat ukoliko svih šest država učestvuje

Popa je naglasila da nije moguće sprovoditi reforme u oblasti ekonomije, a korupciju i organizovani kriminal, ili neku drugu oblast, ostaviti za kasnije, već je neophodno sve raditi istovremeno

3050 pregleda 0 komentar(a)
Popa, Foto: Damjan Spasojević
Popa, Foto: Damjan Spasojević

Proces EU integracije je simultan proces, koji se sprovodi u svim oblastima istovremeno, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, učestvujući na diplomatskom panelu Petrovačkih diskursa 2022 koji se održavaju u Petrovcu.

Ona je kako je saopšteno iz agencije Promotion&Consulting naglasila da nije moguće sprovoditi reforme u oblasti ekonomije, a korupciju i organizovani kriminal, ili neku drugu oblast, ostaviti za kasnije, već je neophodno sve raditi istovremeno.

"Mi smo svjesni da je ovo izuzetno teško. Ali to je svrha pristupnih pregovora. Da države kandidati stvarno praktikuju evropske vrijednosti, te da kada država postane član, stvarno upražnjava vrijednosti koje promoviše EU", kazala je Popa, dodajući da je od izuzetnog značaja činjenica da postoji nesporna javna podrška procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Odgovarajući na pitanja studenata povodom inicijative Otvoreni Balkan, Popa je naglasila da je stav EU po pitanju regionalne saradnje poznat i nedvosmislen.

"Stav EU je da ekonomske integracije Zapadnog Balkana mogu imati pozitivan rezultat isključivo ukoliko svih šest država učestvuje", kazala je ona.

Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori je rekao da je Berlinski proces, od 2014. godina kada je nastao i kada ga je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel promovisala, zamišljen kao platforma koja nudi odgovore na različita pitanja država Zapadnog Balkana.

"Jako je bitno da proces doživljavamo inkluzivno, dakle svih šest država", kazao je Felten.

On je naglasio da se svi raduju što će u narednom periodu Berlinski proces ostvariti novi zamah, te da se nada da će narednih neko nedjelja dati puno odgovora o tome u kojem smjeru bi trebalo da se kreću države Zapadnog Balkana.

Rajnke: Neophodno da političke elite ispune tri ključne preporuke EU

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke govorila je o važnosti institucija, izgradnje njihovog integriteta, kao i o stabilnosti u crnogorskom društvu, kako u kontekstu realnih prijetnji, tako i u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

"Države kandidati za članstvo u EU vide da postoji snažna alternativa onome što Rusija nudi kao koncept da "sila stvara zakon". Sila ne stvara zakon, dragi prijatelji, nego svaki pojedinačni građanin. To je smisao demokratskih procesa. Vjerujem da su EU integracije usmjerene na glas svakog pojedinca i njegove aspiracije ka boljem standardu i uslovima života, te njihovom dignitetu", kazala je Rajnke.

Rajnke
Rajnkefoto: Damjan Spasojević

Ona je dodala da SAD u potpunosti podržavaju put regiona u EU, te da je neophodno da političke elite u Crnoj Gori odlučno sprovode reforme.

"U tom smislu, napredak EU integracija Crne Gore posebno se mjeri napretkom u dva ključna poglavlja. Izuzetno je važno da se politički lideri fokusiraju na reforme u ovim ključnim poljima, a ne na političke igre i političke dogovore. To je stvarni smisao reforme, stvaranje institucija koje ponovo rade u korist građana. I ovo nije igra. Izuzetno je važno da politički lideri to shvate“, kazala je Rajnke.

Ona je kazala da je u ovom momentu za crnogorsko društvo neophodno ispunjenje tri ključna zahtjeva.

"Imenovanja članova sudskog savjeta, imenovanja sudija ustavnog suda i imenovanje vrhovnog državnog tužioca su tri ključne stvari na kojima crnogorski političari moraju da rade i to jedino mogu ako politiku ostave sa strane", zaključila je Rajnke.

Fizinger: Razgovaraćemo pred studentima o fundamentalnim promjenama koje se događaju u svijetu

Šef Regionalne kancelarije Fondacije Hans Zajdel za Jugoistočnu Evropu Klaus Fizinger, rekao je da ta fondacija već šest godina podržava organizaciju regionalne konferencije Petrovački diskursi, te naglasio da je to događaj sa tradicijom i kontinuitetom.

Konferencija je, kaže Fizinger, zajednički projekat Centra za spoljnu politiku iz Beograda, Univerziteta Donja Gorica i Hans Zajdel fondacije.

"Ovo je događaj na kojem diskutujemo o zajedničkim izazovima susjeda, o regionalnoj perspektivi i procesu evropskih integracija. Kao što znate u odnosu na period prethodnih Petrovačkih diskursa situacija u svijetu, a posebno u Evropi, se fundamentalno promijenila i ovdje ćemo imati priliku da razgovaramo o tim promjenama", kazao je Fizinger.

Vujačić: Imali smo više susreta i diskusija koji su bili usmjereni na temu regionalne saradnje

Dekan Humanističkih studija na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) prof. dr Ilija Vujačić rekao je da je kontinuitet organizacije ovakvih konferencija od izuzetnog značaja i zahvalio na podršci kolegama iz Hans Zajdel fondacije i Centra za spoljnu politiku.

"Imali smo više susreta i diskusija koji su bili usmjereni na temu regionalne saradnje. Zato mi na fakultetu posebno ističemo ulogu Petrovačkih diskursa kao najznačajniju vannastavnu aktivnost našeg fakulteta, sa važnim elementima društvenog djelovanja", kazao je Vujačić.

Đukanović: Ovogodišnji diskursi odvijaju se u vrijeme jedne velike krize

Direktor Centra za spoljnu politiku iz Beograda prof. dr Dragan Đukanović, rekao je da se ovogodišnji diskursi odvijaju u vrijeme jedne velike krize.

"Ali ćemo u ova dva dana upravo kroz razmjenu mišljenja sa diplomatama u Crnoj Gori, sa predstavnicima akademske zajednice, NVO sektora i donosiocima odluka, prije svega u Crnoj Gori, probati da otvoreno debatujemo i vidimo gdje se naš region nalazi, gdje se nalazi njegova perspektiva", kazao je Đukanović i podsjetio da se početkom novembra revitalizuje Berlinski proces kao jedna od značajnih evropskih inicijativa, što može dati jednu sasvim novu viziju odnosa na Zapadnom Balkanu.

Iz agencije Promotion&Consulting su saopštili da Petrovački diskursi okupljaju brojne stručnjake iz Crne Gore i regiona, te predstavnike diplomatskog kora, civilnog društva i akademske zajednice, a namijenjena je studentima, kao budućim nosiocima progresa društava Zapadnog Balkana.

Bonus video: