Lacmanović: Najava Kneževića da će tražiti saslušanje Adžića zbog zloupotreba u biračkom spisku je razlog za zabrinutost

"Interesantno je kako na ovu konstataciju jednog od lidera Demokratskog fronta ćuti Agencija za zaštitu ličnih podataka. Nije tako davno bilo kada je u vrijeme vlade izbornog povjerenja Agencija prontno reagovala i optužila tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova da je dostavio birački spisak neovlašćenim licima, a danas su gluvi na moguću nezakonitu obradu ličnih podataka"

15618 pregleda 0 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Lacmanović, Foto: Savo Prelević

Najava predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost Milana Kneževića da će zatražiti kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zbog zloupotreba u biračkom spisku je razlog za ozbiljnu zabrinutost, saopštio je danas Radenko Lacmanović, ekspert za zaštitu ličnih podataka.

Knežević, koji je i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) poručio je u nedjelju 23. oktobra tokom održavanja lokalnih izbora u Podgorici i još 13 crnogorskih opština da Adžiću najavljuje kontrolno saslušanje na Odboru za bezbjednost i odbranu sa temom ko je iznio Centralni birački spisak iz MUP-a, i koje sve partije u ovom trenutku posjeduju jedinstvene matične brojeve građana Podgorice i drugih crnogorskih opština.

"Poslanik Knežević je prvog čovjeka policije optužio da su neovlašćena lica imala kopiju ili izvod iz centralnog biračkog spiska. Ove tvrdnje poslanik Knežević nije ničim argumentovao, ali to ne znači da ih ne treba provjeriti i očekujem da će to biti urađeno", istakao je Lacmanović u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

On je dodao da uvid u birački spisak mogu vrišiti samo parlamentarne stranke, podnosioci potvrđenih izbornih lista i nevladine organizacije koje su dobile ovlašćenje da prate izborni proces.

"Interesantno je kako na ovu konstataciju jednog od lidera Demokratskog fronta ćuti Agencija za zaštitu ličnih podataka. Nije tako davno bilo kada je u vrijeme vlade izbornog povjerenja Agencija prontno reagovala i optužila tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova da je dostavio birački spisak neovlašćenim licima, a danas su gluvi na moguću nezakonitu obradu ličnih podataka. Prava građana su ono što treba da bude u njihovu korist, a zloupotrebe idu na njihovu štetu. Na posljednjim lokalnim izborima zloupotreba prava je bila evidentna i protiv nje se samo može boriti na institucionalnom, a ne na hajdučki način", kazao je Lacmanović.

On je rekao da se takođe može govoriti o zloupotrebi, a ne o korišćenju prava podnošenja prigovora opštinskim izbornim komisijama i višim instancama, ako imamo u vidu da pojedini učesnici izbornog procesa imaju više zahtjeva za preispitivanje, nego što su dobili glasova.

"Simptomatično je i to da oni koji su bili na vlasti u pojedinim opštinama podnose prigovore zbog toga što u određenim selima nijesu obezbijeđeni potrebni uslovi za glasanje osoba sa invaliditetom. Ovo se sve zove opstrukcija, a ne poštovanje prava u izbornom procesu. Nemogućnost da Ustavni sud odluči po žalbama koje su mu podnijete, ne smije ugroziti formiranje lokalnih vlasti u opštinama gdje su izbori održani. Praktično rezultati izbora treba da budu verifikovani od strane državne izborne komisije, a ukoliko Ustavni sud kada se za to steknu uslovi utvrdi određene nepravilnosti, on može da vrati stvar u pređašnje stanje. To znači da bi samo trebalo ponoviti postupak tamo gdje su utvrđene nepravilnosti, a ne poništiti izborni rezultat", kazao je Lacmanović.

Po njegovim riječima, ovdje se postavlja suštinsko pitanje o onima koji osporavaju legalitet izbornog procesa, šta uraditi sa Odlukom Ustavnog suda koji je poništio Zakon o odlaganju izbora koji su bili zakazani u junu.

"Znači li to da bi trebali vratiti život u jun godine koja je na izmaku i tada održati izbore? Naravno da je nemoguće posle Odluke Ustavnog suda vratiti se u jun i održati lokalne izbore, tako je i besmisleno tražiti da se rezultati izbora ne smatraju konačnim dok ih Ustavni sud kao takve ne utvrdi. Ustavni sud treba da se pozabavi, prije svega, zašto njegova odluka o odloženim izborima nije ispoštovana, a tek onda da raspravlja o eventualnim žalbama podnijetim na izbornom procesu 23. oktobra ove godine. Rješenje za sprečavanje zloupotreba glasanja na lokalnim izborima je da isti budu održavani u istom danu. Takođe bilo bi dobro razmisliti da li je za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika potreban strožiji kriterijum nego što je to za prve ljude u pravosuđu. Konačno rezultati lokalnih izbora daju nam za pravo da se nadamo da ćemo doći do željenog rešenja, ako ne prije, ono posle narednog glasanja za narodne predstavnike u Skupštini Crne Gore", zaključio je Lacmanović.

Bonus video: