Marović: Ukrajina može računati na podršku Crne Gore i ubuduće

Ministarka je kazala da bi EU trebalo da ima jasnu kaznenu politiku za one države koje žele da postanu njene članice, a nisu usklađene sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU na planu uvođenja sankcija Rusiji

2443 pregleda 4 komentar(a)
Gerasimenko i Marović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Gerasimenko i Marović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Obaveza svake države koja njeguje evropske vrijednosti je ne samo da osudi rusku agresiju na Ukrajinu, već i da pruži podršku u skladu sa svojim mogućnostima, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je, u razgovoru sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Gerasimenkom, kazala da bi Evropska unija (EU) trebalo da ima jasnu kaznenu politiku za one države koje žele da postanu njene članice, a nisu usklađene sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU na planu uvođenja sankcija Rusiji.

Ministarka je istakla, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, da je Crna Gora spremna svoje iskustvo iz pregovaračkog procesa staviti na raspolaganje Ukrajini i pružiti svu potrebnu, administrativnu i tehničku podršku pristupanju te države EU.

Podsjetila je da je Crna Gora pružila nedvosmislenu podršku evropskom putu Ukrajine i prije formalnog dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo, ali i ukazala na druge vidove asistencije, poput prihvatanja izbjeglica, obezbjeđivanja smještajnih kapaciteta, podrške planu oporavka...

Ambasador Gerasimenko je, kako je saopšteno, rekao da Ukrajina duguje veliku zahvalnost Crnoj Gori za pružanje podrške u finansijskom, političkom i tehničkom smislu. "Veoma vrednujemo crnogorsko iskustvo kao od izuzetnog značaja za uspostavljanje strukture za pregovore o pristupanju EU“, naveo je on.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Gerasimenko je istakao da je ekonomski pritisak ključan za zaustavljanje agresije i ukazao na maligni uticaj proruskih medija, uz molbu Crnoj Gori da pruži svoj maksimum u sprječavanju širenja propagande na tu temu.

Bonus video: