Grupa NVO: Partije da hitno riješe političku krizu koja gura državu u sve dublji jaz

"Rješavanje pitanja pravosuđa je jedan od hitnih koraka koji se moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet

9565 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa nevladinih organizacija pozvala je političke partije i njihove predstavnike da što prije, prema svojim odgovornostima, hitno riješe političku krizu u koju su doveli državu i koja je gura u sve dublji jaz iz kojeg se ne nazire izlaz.

"Institucionalna i politička kriza u našoj državi se svakim danom pogoršava, koja ozbiljno prijeti urušavanju pravnog sistema Crne Gore. Politički subjekti moraju pokazati političku i državničku zrelost kako se trenutna pravna nesigurnost ne bi dalje produbljivala, već vodila rješenjima koja su u korist građana", navodi se u zajedničkom saopštenju Građanske alijanse, ADP Zid, LGBT Foruma progres, ROM „Phiren Amenca – Koračajte s nama“, Inicijative mladih za ljudska prava i LGBTIQ Socijalnog centra.

Ističu da je politički dijalog neophodan kako bi se izašlo iz trenutnog stanja koje, navodi se, može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji.

"Rješavanje pitanja pravosuđa je jedan od hitnih koraka koji se moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet. Ukazujemo i na izraženu zabrinutost međunarodnih partnera koji jasno ukazuju na odgovornost političkih subjekata i pozivaju na dijalog radi rješavanja nastale situacije. Ukoliko ipak ne uspiju doći do dijaloga, vjerujemo da međunarodna zajednica u Crnoj Gori treba da razmotri i direktniju pomoć u procesu uspostavljanja dijaloga i ustavne ravnoteže Crne Gore".

Grupa NVO pozvala je ostale kolege iz civilnog sektora da daju svoj doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja, ali i akademsku zajednicu, od koje traže da se aktivnije uključi u uspostavljanje institucionalne i funkcionalne demokratije.

"Želimo da vjerujemo da je Crna Gora dovoljno demokratski zrela i da ipak može riješiti nastalu situaciju u duhu demokratskih država i u skladu sa demokratskim standardima", zaključuje se u zajedničkom saopštenju grupe NVO.

Bonus video: