Fon der Lajen: Milijarda za energetiku za Zapadni Balkan

"Ovdje smo da produbimo našu ekonomsku integraciju. Počevši od energije"

11621 pregleda 9 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Twitter/@vonderleyen
Učesnici samita, Foto: Twitter/@vonderleyen
Ažurirano: 03.11.2022. 16:50h

Evropska unija (EU) za zemlje Zapadnog Balkana obezbijedila je paket energetske podrške vrijedan milijardu eura.

To je na Tviter nalogu objavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je danas u Berlinu razgovarala sa liderima Zapadnog Balkana.

U glavnog gradu Njemačke održava se samit lidera zemalja Berlinskog procesa, kojem prisustvuje i premijer Dritan Abazović

"Lijepo je vidjeti sve partnere sa Zapadnog Balkana u Berlinu, sedmicu dana nakon moje posjete regionu", napisala je na Tviteru Fon der Lajen.

"Ovdje smo da produbimo našu ekonomsku integraciju. Počevši od energije. Naš paket energetske podrške za Zapadni Balkan vrijedan milijardu eura pomoći će nam da oblikujemo našu zajedničku energetsku budućnost", napisala je Fon der Lajen.

Prvi dio paketa od 500 miliona eura biće u obliku grantova za pomoć domaćinstvima i privrednicima koji su najteže pogođeni krizom.

Paket finansijske podrške će biti usvojen u decembru i dostupan u januaru, kazala je Fon der Lajen na konferenciji za novinare na kraju samita Berlinskog procesa.

Drugi dio pomoći, takodje 500 miliona eura u grantovima, biće namijenjen investicijama u energetsku infrastrukturu, obnovljive izvore i energetsku efikasnost.

Kako je navela, to se uglavnom odnosi na gasne interkonektore kako bi se izgradila zajednička mreža i interkonekcija u regionu sa EU.

"Veoma je važno ulagati u obnovljivu energiju jer nam to daje nezavisnost, čistu energiju i otvara radna mjesta", kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da će se raditi i na sigurnosti snabdijevanja unapređenjem međusobnog pristupa energetskim cjevovodima i skladištima, što će pomoći u slučaju da se neka od zemalja nađe u problemu. “EU i Zapadni Balkan će harmonizovati svoje planove i mere za krizne i vanredne situacije, u duhu solidarnosti i veće otpornosti”, rekla je Fon der Lajen.

Bonus video: