Picula i Felten: Zabrinuti smo zbog najnovijih događaja u Crnoj Gori

"Dijelimo zabrinutost u vezi sa zakonom o ovlašćenjima predsjednika koji je usvojen, kao što je izraženo u izjavi EU", napisao je Felten

9950 pregleda 28 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/europarl.europa.eu
Picula, Foto: Screenshot/europarl.europa.eu

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula zabrinut je zbog najnovijih političkih dešavanja u Crnoj Gori, u vezi sa izglasavanjem izmjena Zakona o predsjedniku.

"Ozbiljno sam zabrinut zbog najnovijih događaja u Crnoj Gori i tekuće političke krize koja negativno utiče na EU agendu zemlje. Ustav je temelj vladavine prava i sve zakonodavne odluke moraju biti usklađene s njim", napisao je Picula na Tviteru.

Njemački ambasador u Podgorici Peter Felten kazao je da dijeli zabrinutost EU u vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori.

"Dijelimo zabrinutost u vezi sa zakonom o ovlašćenjima predsjednika koji je usvojen, kao što je izraženo u izjavi EU", napisao je Felten na Tviteru.

Iz EU su juče rekli da su zabrinuti zbog glasanja u crnogorskom parlamentu, kojim se mijenjaju ovlašćenja predsjednika države kroz usvajanje zakona po hitnom postupku.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez poručila je da svi zakonski akti treba da budu u skladu s Ustavom.

"Ovo je pitanje posebno osjetljivo u nedostatku efikasnog Ustavnog suda”, kazala je Pisonero Hernandez, podsjećajući da parlament nije uspio da imenuje potreban broj sudija Ustavnog suda kako bi se obezbijedilo njegovo pravilno funkcionisanje.

Bonus video: