Abazović: Ideal je pomireni region Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji

Abazović učestvuje na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa čiji je domaćin savezni kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc

3432 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana ključni je faktor političke stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta, kazao je premijer Dritan Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je rekao da njegov ideal kao političara predstavlja pomireni region Zapadnog Balkana bez granica, u Evropskoj uniji.

Abazović učestvuje na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa čiji je domaćin savezni kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc.

"Abazović je istakao zadovoljstvo što ima priliku doprinijeti nastavku i intenziviranju regionalne saradnje koja će imati benefite za sve građane regiona, kroz današnje potpisivanje veoma važnih sporazuma", navodi se u saopštenju Vlade.

Nakon radnih sesija, kako se dodaje, uslijedila je ceremonija potpisivanja tri regionalna sporazuma o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Berlinski proces
foto: Gov.me

"Na marginama Samita lidera zemalja Berlinskog procesa, Abazović je razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, kao i brojnim premijerima zemalja članica Evropske unije i država regiona koji danas borave u Berlinu", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: