Vučurović za "Vijesti": SDT da reaguje, dokaze je vidjela cijela Crna Gora

"Ovo targetiranje političara po Crnoj Gori na državne i antidržavne elemente mora prestati. Antidržavni elementi su jedino oni koji su pljačkali i uništavali državu, antidržavni element je aktuelni ANB koji treba raspustiti i rastjerati, a pohapsiti one koji su vršili ovakva krivična djela"

32183 pregleda 23 komentar(a)
Vučurović, Foto: Screenshot/Youtube
Vučurović, Foto: Screenshot/Youtube

Prisluškivanje Milana Kneževića i Andrije Mandića očiti je primjer kako je funkcionisala i nažalost još funkcioniše hobotnica koja je držala Crnu Goru zarobljenom decenijama.

To je za Vijesti kazao poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Jovan Vučurović.

"Obračun sa političkim neistomišljenicima 'usavršen' je poslednjih godina progonom Demokratskog fronta i naših lidera, a ovaj dokaz o nezakonitom, a kontinuiranom prisluškivanju Andrije Mandića i Milana Kneževića otkrio je da je navike bivšeg režima usvojila i Agencija za nacionalnu bezbjednost kojom su rukovodili Zdravko Krivokapić i Dejan Vukšić. Stekli su se uslovi da SDT preduzme korake iz svoje nadležnosti povodom ovoga slučaja prisluškivanja, dokaz je vidjela čitava Crna Gora i ne smije biti kolebanja kod nadležnih organa", rekao je on.

Jedan od lidera tog političkog saveza, Milan Knežević, ranije danas objavio je dopis koji je vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, Stanka Vučinić, 21. februara 2021. godine poslala specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću - da su Knežević, Mandić i još jedna osoba pod mjerama tajnog nadzora.

"Naravno, vrijeme je pokazalo da koliko god bio jak i intenzivan, progon koji se sprovodi nad Demokratskim frontom nas ne može pokolebati u borbi protiv kriminala i njegovih pomagača u državnom aparatu, a pravda će doći po one koji su organizovali i sprovodili torturu nad DF. Ovo targetiranje političara po Crnoj Gori na državne i antidržavne elemente mora prestati. Antidržavni elementi su jedino oni koji su pljačkali i uništavali državu, antidržavni element je aktuelni ANB koji treba raspustiti i rastjerati, a pohapsiti one koji su vršili ovakva krivična djela", kazao je Vučurović

"Na ovaj način država teško može normalno funkcionisati dok se iz institucija ne izbace oni koji su radili isključivo po nalozima Mila Đukanovića i kriminala", zaključio je taj poslanik DF-a.

Iz dokumenta koji je Knežević danas objavio vidi se da Mandićevu komunikaciju nadziru od 22. novembra 2019. godine, Kneževićevu od 5. avgusta te godine, a treće osobe, čiji identitet je zaštićen u objavi, od 18. januara 2021. godine.

"Odukom Su. T.br., 566/19 od 22.11.2019. godine, odobren je nadzor nad elektronskim komunikacijama i poštanskim pošiljkama u odnosu na Andriju Mandića zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionalna bezbjednost tajnim aktivnostima usmjerenim protiv teritorijalnog integriteta, bezbjednosti i Ustavom utvrđenog pravnog poretka Crne Gore. Nadzor je produžen jesenjem Su.T.br. 566/19-1 od 22.11.2020. godine i traje do 22.02.2021. godine", piše u dopisu sutkinje Vučinić poslatom dan prije navodnog isteka mjera.

Za Milana Kneževića objašnjeno je da su iste mjere određene odlukom Su.T.br. 330/19 od 05.08.2019. godine:

"Zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionaina bezbjednost obavještajno-subverzivnom djelatnošću pojedinaca, grupa i organizacija u korist druge države. Nadzor je produžen rješenjem Su.T.br. 330/19-1 od 05.11.2020. godine i trajao je do 05.02.2021. godine".

Treću osobu, čiji identitet je zaštićen u Kneževićevoj objavi, nadzirali su od 18. januara 2021. godine - "zbog postojanja osnova sumnje da je ugrožena nacionalna bezbjednost druge države".

Vučinić objašnjava tužiocu da "nadzor traje do 18.04.2021. godine".

"U odnosu na ostala lica iz zahtjeva, nema podataka o oodbrenom/produženom nadzoru nad elektronskim komunikacijama i poštanskim pošiljkama. Nije bilo primljenih zapisnika o uništavanju podataka i dokumenata pribavijenih primjenom nadzora u odnosu na navedena lica", odgovorila mu je v.d. predsjednice Vrhovnog suda.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, mjere tajnog nadzora mogu se odrediti ako postoje osnovi sumnje da je neko lice samo ili u saučesništvu sa drugim izvršilo, vrši ili se priprema za vršenje krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža, a ako se na drugi način ne mogu prikupiti dokazi ili bi njihovo prikupljanje zahtijevalo nesrazmjerni rizik ili ugrožavanje života ljudi.

Istim zakonom propisano je i da te mjere mogu trajati do četiri mjeseca, a da se "iz opravdanih razloga" mogu produžavati prema istom licu i za isto krivično djelo najduže do 18 mjeseci od donošenja prve naredbe.

Međutim, iz dokumenta koji je objavio Knežević, vidi se da su mjere srovođene nad njim i Mandićem produženo tek godinu nakon što su određene u avgustu, odnosno novembru 2019. godine.