O'Konel: Crna Gora ne mora da pristane na arbitražu

Predstavnici Vlade Crne Gore poručili su da je za njih pitanje razgraničenja sa Kosovom završena stvar, navodeći da imaju razumijevanja za političke prilike na Kosovu
18 komentar(a)
Ruairi O'Konel, Foto: Twitter
Ruairi O'Konel, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.09.2017. 05:42h

Britanski ambasador na Kosovu Ruairi O'Konel kazao je da Kosovo mora riješiti pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, ukoliko želi viznu liberalizaciju.

Kako navodi kosovski dnevnik “Zeri”, O'Konel je rekao da Kosovo može tražiti međunarodnu arbitražu, ali da to Crnu Goru ne obavezuje da u njoj učestvuje.

“Demarkacija je problem Kosova i Crne Gore. I Šengen je postavio kao uslov za viznu liberalizaciju, a ne EU. Britanija nije dio Šengena, ali kada neko postavi tehnički proces sa uslovima, mislim da je najboolji odgovor da ispunite te uslove. Što se tiče međunarodne arbitraže, moramo razumijeti da to nije nešto što se može zahtijevati od Crne Gore. Oni su potpisali sporazum sa Kosovom i svaka međunarodna tehnička procjena je kazala da nema grešaka”, kazao je on.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno je formirao novu Komisiju za demarkaciju, zahtijevajući nove pregovore o granicama sa Crnom Gorom. Njegov savjetnik Halil Matoši rekao je da će se kosovska vlada žaliti Arbitražnom sudu ukoliko zvanična Podgorica ne bude htjela dogovor o granicama.

Predstavnici Vlade Crne Gore poručili su da je za njih pitanje razgraničenja sa Kosovom završena stvar, navodeći da imaju razumijevanja za političke prilike na Kosovu. Na njihov poziv da se ratifikuje sporazum, kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli rekao je da je ona u ovom trenutku nemoguća zbog odnosa snaga u kosovskom parlamentu.

Dvije Vlade potpisale su sporazum o razgraničenju 25. avgusta 2015. na međunarodnoj konferenciji u Beču.

Bonus video: