Prijave, batine i pjesma, glasanju nema kraja

Opet prekinuto glasanje na dva mjesta, opozicija i dalje u blagoj prednosti

23387 pregleda 13 komentar(a)
Biračko mjesto u selu Kruševice nakon tuče, Foto: Svetlana Mandić
Biračko mjesto u selu Kruševice nakon tuče, Foto: Svetlana Mandić

Ponovljene izbore na tri biračka mjesta u Šavniku i juče su obilježili incidenti, a došlo je i do tuče, pa će se izborna saga u toj poddurmitorskoj opštini nastaviti.

Izbori su juče okončani na samo jednom biračkom mjestu, dok će na dva biti ponovljeni - četvrti put.

"Strašno. Ovo je druga Đekna", tako je jedna Šavničanka, koja je treći put došla da glasa, prokomentarisala dešavanja.

Osim uništavanja glasačkih listića i sprečavanja održavanja glasanja, što se dogodilo i prethodna dva puta, juče se otišlo i korak dalje - na glasačkom mjestu u selu Kruševice došlo je do tuče, pa se član biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika", Radule Lazović, kući vratio sa lakšim povredama, modricama i flasterima.

Kako je kazao "Vijestima", napali su ga njemu nepoznati mladići, jer im nije dozvolio da glasaju.

"Oni nisu stanovnici Šavnika i nismo im dozvolili da glasaju. Otišli su, ali su se vratili nakon deset minuta. Udarali su me i polomili sve na biračkom mjestu što im je bilo pri ruci", kazao je Lazović, kome je ljekar konstatovao lakše tjelesne povrede, i najavio da će tužiti napadače.

Sa birališta se vratio sa modricama i flasterima: Lazović
Sa birališta se vratio sa modricama i flasterima: Lazović foto: Svetlana Mandić

Policija je protiv A. M. (18), J. M. (19) i I. J. (19) podnijela krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Podnijeli su krivičnu prijavu i protiv Lazovića jer je A. M. zabranio da glasa, kao i zbog lakih tjelesnih povreda nanesenih I. J.

"Protiv pomenutih lica podnijete su krivične prijave u redovnom postupku", kazala je "Vijestima" državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima Sanja Golubović.

Policija je zbog izbornih nepravilnosti u Šavniku 23. i 30. oktobra podnijela 12 krivičnih prijava, protiv 17 osoba, a zbog počinjenih 14 krivičnih djela. Krivična djela odnose se na povredu prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja, te uništavanje dokumenata o glasanju.

Opozicija u prednosti za 121 glas

Juče je glasanje trebalo da bude ponovljeno na tri biračka mjesta - u Šavniku (zgrada Opštine) i u selima Kruševice i Bijela. U Šavniku i Kruševicama je nakon incidenata glasanje prekinuto.

U Bijeloj je od 138 birača, prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije Dušana Radanovića, glasalo njih 115 (83,33 odsto) - koalicija DPS-SD dobila je 59 glasova, "Za budućnost Šavnika", koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 41 glas, dok je koalicija Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore dobila 13. Dva listića su bila nevažeća.

glasačko mjesto Bijela
foto: Svetlana Mandić

Prema riječima Radanovića, koalicija DPS-SD je na 21 biračkom mjestu osvojila 549 glasova, koalicija "Za budućnost Šavnika" 571, a "Idemo ljudi" 99. Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajuću DPS-SD.

Radanović je kazao da je na 21 biračkom mjestu glasao 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Izborni postupak naredne nedjelje, četvrti put, biće ponovljen u zgradi Opštine Šavnik, gdje su upisana 483 birača, i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 58 osoba.

Izbore u Šavniku obilježio je veliki broj novoupisanih birača, pa ih je u odnosu na parlamentarne izbore održane 2020. više za 350, a u odnosu na lokalne iz maja 2018. za 245.

Od 20. aprila do 20. oktobra ove godine doselio se 341 građanin s pravom glasa, ali su, kako je rečeno TV Vijesti, nakon izbora 32 lica podnijela zahtjev za promjenu prebivališta iz Šavnika, a u varošicu se doselila samo jedna osoba.

Na prošlim lokalnim izborima koalicija DPS-SD je osvojila 19 mandata (862 glasa), koalicija SNP-DF osam (381), dok su Demokrate samostalno osvojile tri mandata (152). Tada je izlaznost bila skoro 82 odsto.

Zaustavljanje "plaćenika" i "urušavanje sistema"

U Šavniku, u zgradi Opštine, glasanje je prekinuto nakon što je osam birača ostvarilo to pravo. Član biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika", Jadranko Ašanin, nije dozvolio biraču, za koga tvrdi da je iz Nikšića, da glasa. Nakon toga je uništio dio glasačkih listića, a policija je i protiv njega podnijela prijavu.

"Zaustavio sam ove plaćenike što dolaze iz Nikšića. Nikčevići, Belade, Rakonjci, Tijanići, Tadići, Mijatovići... takvih porodica nema ovdje. Njih 77 je dovedeno ovdje da glasaju. Tako su oni navikli da dobijaju izbore, još od kad su pokrali Momira Bulatovića. Od tada stalno vladaju i stalno kradu", kazao je Ašanin.

Prema riječima Miodraga Ćetkovića, predsjednika biračkog odbora na tom biračkom mjestu, u Šavniku se dešava ono što se dešava u Crnoj Gori.

"Ovo je samo uzorak koji pokazuje urušenost sistema. Ovo nije lice Šavnika, ovo je lice Crne Gore. Ovo je nemoć najvećih državnih institucija - Vlade, tužilaštva, sudstva. Ovdje se vidi koliko može da se ide sa bezakonjem i gaženjem Ustava. Birač je spriječen da glasa iako je uredno došao na biračko mjesto i aparat ga je identifikovao. Ima pravo da glasa, ali neko se diže iznad zakona, da određuje ko može, a ko ne da glasa".

Iz koalicije "Za budućnost Šavnika" saopštili su da je glavni krivac za incident u Kruševicama aktuelni predsjednik te opštine Jugoslav Jakić i njegovo saopštenje od petka u kojem je pozvao "pristalice da upotrijebe silu u napadima na biračke odbore kako bi ostvarili nezakonito biračko pravo".

Šavnički odbor DPS-a pozvao je nadležne državne organe da obezbijede nesmetano održavanje izbornog procesa u toj opštini, jer su, kako piše u saopštenju za javnost, "članovi DF-a nastavili da čine bezumne nepravilnosti i incidente" čime je izborni proces pretvoren u lakrdiju i potpuno obesmišljen.

Kliče vila sa Kravice, glasaće nam i punice

Veselo je juče bilo jedino u selu Bijela. Ne samo da je glasanje održano bez incidenata, nego su i članovi biračkih odbora, pozicija i opozicija, u pauzi dok du čekali glasače, zajedno i pjevali.

"Zapjevajmo složno ođe, pomoga' nam Sveti Đorđe", pjesmom su dočekali ekipu "Vijesti".

"Pjevamo, a šta ćemo nego da pjevamo. Nijesmo u koroti. Ako se ne završe danas izbori, završiće se druge neđelje, ako ne tada, onda za pola godine, ili za četiri, nije bitno", kazao je Miljan Istijanović, član biračkog odbora u selu Bijela.

"Kliče vila sa Kravice, glasaće nam i punice", kako su nas dočekali, tako nas pjesmom i ispratiše.

Objavljeni lični podaci glasača sa strane

Na društvenim mrežama juče su objavljeni lični podaci nekih građana koji su ove godine promijenili prebivalište i stekli pravo da glasaju u Šavniku.

Ti podaci su dostupni samo Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kojem su "Vijesti" juče uputile pitanja da li se radi o zloupotrebi i šta su tim povodom preduzeli.

Novinar RTCG prijavio napad

Novinar RTCG Darko Bulatović prijavio je policiji T. Ž. jer je, kako je naveo u prijavi, pokušao da mu oduzme mobilni telefon i onemogući snimanje.

Iz policije je saopšteno da su njihovi službenici u Šavniku postupili po prijavi i od T. Ž.(48) prikupili obavještenja u odnosu na okolnosti događaja, "te o svemu obavijestili tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima kojem će predmet biti proslijeđen na ocjenu i mišljenje".

Bonus video: